23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

So v bruseljski kurupcijski škandal Katargate vpleteni tudi slovenski levičarski evropski poslanci?

Piše: Peter Truden

Aretacija evroposlanke iz skupine socialistov (S&D) Eve Kaili je očitno samo vrh ledene gore. Vpletenih naj bi bilo še več poslancev Evropskega parlamenta in, kot zdaj kaže, je imela prste v marmeladi tudi Evropska komisija.

V četrtek, 24. oktobra, je Evropski parlament končno sprejel Resolucijo o človekovih pravicah v okviru svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju. Končno zato, ker je bilo pred tem zavrnjenih kar šest resolucij, Evropski parlament je bil razdeljen.

Resolucijo o Katarju je predlagala skupina Levica v Evropskem parlamentu (GUE/NGL), različicam besedila sta nasprotovali predvsem skupini S&D in Evropske ljudske stranke (EPP). Obe skupini naj bi po poročanju Euroactiva motila ostrina resolucije, predvsem zato, ker je vključevala tudi obsodbo smrti delavcev med pripravami na največji nogometni turnir na svetu. Obe skupini sta želeli le razpravo o Katarju, ne pa tudi resolucije. Sprejeta resolucija je zdaj odprla Pandorino skrinjico.

Medtem ko so poslanci EPP ostri resoluciji nasprotovali predvsem zaradi energetskega potenciala Katarja, je bil namen socialistov očitno nekje drugje. »Nekateri so opravljali svoje delo, da bi podpirali interese EU, drugi pa so s tem služili denar,« je za Euroactiv povedal vir. Tudi policijska poročila kažejo, da preiskovani podporniki Katarja večinoma prihajajo iz skupine S&D in samo eden iz EPP.

Več virov iz S&D je za Euroactiv potrdilo, da je Francesco Giorgi (pomočnik evropskega poslanca S&D Andrea Cozzolino in intimni partner Kailijeve) lobiral in pritiskal na druge poslance, naj se izognejo glasovanju proti Katarju.

»Pošiljal je sporočila, telefoniral evropskim poslancem S&D in jih prosil, naj prevzamejo besedo v razpravah in podprejo Katar,« je povedal vir, ki je seznanjen z zadevo. »Ponudil je celo argumentacijo v prid Katarja, če zakonodajalci EU niso dobro seznanjeni s primerom,« je dodal drug vir. Viri so tudi povedali, da je bil Giorgi »šef« v Cozzolinini pisarni, ko gre za Katar.

Vprašanje, ki se postavlja, glede na to, da je S&D imela glavno in vodilno vlogo pri »zaščiti« Katarja, ki dokazano podpira terorizem, kakšno vlogo so imeli in kako so bili z zadevo seznanjeni slovenski evropski poslanci v skupini S&D.

Medij je sicer pridobil elektronsko sporočilo, ki ga je Cozzolino poslal skupini S&D in v katerem poziva svoje kolege, naj zavrnejo amandma, ki trdi, da je FIFA svetovno prvenstvo podelila Katarju s podkupovanjem in korupcijo. Cozzolino je italijanskim medijem povedal, da je izrazil le svoje mnenje, da nima nič s Katargatom in da Giorgi nikoli ni pritiskal nanj, ko gre za Katar.

Mediji so poročali, da je tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas pod preiskavo zaradi Katargata, saj je pred kratkim javno podprl Katar. Njegov svetovalec za komuniciranje Vangelis Demiris se je na Twitterju odzval z besedami, da so trditve o domnevni preiskavi Schinasa »napačne, neobstoječe in zavajajoče«.

Pisali smo že, da se je pokazala tudi povezava med korupcijskim škandalom in milijarderjem Georgom Sorosom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine