-3.1 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

So opičje koze spolno prenosljiva bolezen?

Piše: Ivan Šokić

Britanske oblasti so okužene z opičjimi kozami v upanju, da bi zajezili nadanje širjenje bolezni, pozvale naj se vzdržijo spolnih odnosov. Od prebolevnikov pa se zahteva, da najmanj še 8 tednov po okužbi uporabljajo kondome. Pri Bloombergu poročajo, da se opičje koze širijo preko spolnih odnosov, a vztrajajo, da ne gre za spolno prenosljivo bolezen.

Potem, ko so v Združenem kraljestvu potrdili še 71 novih primerov opičjih koz so oblasti v ponedeljek, 30. maja 2022 priznale, da je okužba disproporcionalno prisotna med “moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.”

Oblasti so v skladu s tem  objavile tudi seznam navodil kako ravnati v primeru okužbe. Med drugim okuženim odsvetujejo spolne odnose, od prebolevnikov pa zahtevajo, da še vsaj 8 tednov po bolezni uporabljajo kondome, kar bi dalo sumiti, da obstaja verjetnost, da gre za novo spolno bolezen. To tudi potrjuje domneve Svetovne zdravstvene organizacije, da je do izbruha bolezni prišlo med parado ponosa na Kanarskih otokih, ki se je je udeležilo okoli 80.000 ljudi, ki so bolezen nato raznesli po Evropi, sprva na zabave v Belgiji in kasneje po svetu. Znano je namreč, da so moški homoseksualci nagnjeni k bolj rizičnim oblikam spolnosti.

V Združenem kraljestvu so do sedaj potrdili 172 primerov bolezni. Za informiranje homoseksualcev o bolezni pa so se oblasti poslužile tudi njihove aplikacije za zmenkanje Grindr, kjer uporabnike v Evropi svarijo pred trenutnim izbruhom opičjih koz.

Za tiste, ki bodo prepoznani kot “visokorizični” tesni stiki okuženih bodo morali v 21-dnevno samoizolacijo. Nosečnicam in imunokomrpomitiranim se odsvetuje stik ali skrb za okužene saj bi to lahko vodilo do prirojene okužbe z opičjimi kozami ali pa celo povzročilo spontani splav. Za bolezen trenutno ni zdravila. Do neke mere naj bi bilo učinkovito cepivo proti črnim kozam. Bolezen se v Evropi kaže v blažji obliki, ki traja med 6 in 13 dni.

Stroka naj bi se bala, da bi se bolezen lahko razširila na hišne ljubljenčke. Nekateri znanstveniki zagovarjajo, da bi morali hrčke, morske prašičke in miši, ki jih imajo okuženi pri sebi izolirati v laboratorije ali pa enostavno pobiti in na tak način preprečiti možnost, da se virus zakorenini v severni polobli.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine