7 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

So farmacevtske korporacije naročile umor vplivnega epidemologa, ki je trdil, da je cepivo proti gripi katastrofa?

Truplo epidemologa Timothyja Cunninghma (35), ki so ga pogrešali od februarja, so našli v mulju reke Chattahoochee v Atlanti. Zadeva ne bi bila zanimiva, če ne bi Cunningham trdil, da je cepivo proti gripi čista katastrofa, in se upiral uporabi.

Cepivo proti gripi prinaša farmacevtskih družbam vsako leto milijardne dobičke, zato vlagajo velika sredstva, da vlade kupujejo njihovo cepivo. Toda cepivo za to sezono se je izkazalo za katastrofo – bilo je le 10-odstotno učinkovito, kar je najmanj do zdaj.

V ZDA je bil jeseni lani pravi preplah, saj je bilo na začetku sezone gripe po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni potrjenih več kot 7.000 primerov gripe, kar je bilo več kot dvakrat več kot leta 2016. Razlog za skrb pa so bili podatki iz Avstralije, ki običajno za sezono gripe določa vzorec za ZDA. Izkazalo se je, da cepivo ni učinkovito. Do zdaj je bila najslabša učinkovitost cepiva leta 2015, ko je bila 23-odstotna.

Na to je opozarjal tudi Timothy Cunningham. Ker je bil zelo vpliven in znanj epidemolog, se veliko ljudi ni cepilo ravno zaradi njegovih strokovnih mnenj, kar je povzročilo več milijonski padec dobička farmacevtskih družb.

Februarja je nenadoma izginil, v torek so njegovo truplo v mulju reke Chattahoochee našli ribiči. Policija pravi, da na truplu niso našli sledi kaznivega dejanja, vendar ne izključujejo možnosti, da so ga umorili.

Poleg virusa gripe je Cunningham raziskoval tudi virus ebole.

Video si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine