20.5 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Smo na pragu globalne katastrofe? Rusija pripravlja jedrske vojaške vaje v naslednjih dneh

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv.si)

Ob vsem dogajanju v Ukrajini in govoru o uporabi atomskega orožja s strani Rusije, bosta, ironično 60. obletnico kubanske raketne krize, dogodka hladne vojne, ki velja za najnevarnejši trenutek v svetovni zgodovini, ZDA in Rusija obeležili: vsaka z močjo svojega atomskega orožja. Obe sili bosta sredi vojnih napetosti v Ukrajini skoraj istočasno izvedli oktobrske vaje svojih strateških, torej jedrskih sil.

Rusija običajno organizira letne vaje svojih jedrskih sil v tem času, pričakujejo pa se v roku nekaj dni. Po poročanju Reutersa bodo vaje vključevale poskusne izstrelitve več balističnih raket, vendar poskusne vaje niso glavna skrb Američanov. Bolj jih skrbi, da Rusi skušajo z vajami prikriti dejansko nevarnost, zato bo v tem času prilagojena tudi retorika z Rusijo.

Reuters je poročal o pogovoru z enim od zahodnih uradnikov, ki je priznal, da bo velik izziv prepoznati, ali gre za vajo ali ne, medtem pa je po poročanju tujih medijev enako opozoril tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je zagotovil, da bo Nato zelo pozorno spremljal letne jedrske vaje Rusije. Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je dejal, da bodo ruske vaje “Thunderbolt” vključevale obsežne manevre njenih strateških sil vključno z izstrelitvijo dejanskih jedrskih raket.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg (Foto: epa)

Stoltenberg je ob tem napovedal trdno in predvidljivo obnašanje Nata in naših vojaških sil, saj meni, da je to najboljši način za preprečevanje stopnjevanja. “Tukaj smo, da ohranimo mir in preprečimo eskalacijo ter morebitne napade na zavezniške države Nata,” je dejal Stoltenberg.

Ruske jedrske vaje pa bodo letos kot nalašč potekale istočasno z vajami Nata. Gre za letno vajo jedrske pripravljenosti “Steadfast Noon”, s katero bodo Američani pričeli istega dne, kot je sovjetski voditelj Nikita Hruščov pred 60 leti začel nameščati svoje jedrske rakete na Kubi. Glavnina vaj bo potekala več kot 1000 kilometrov od ruskega ozemlja, v vaje zavezništva pa naj bi sodelovalo 14 držav Nata, ki vključujejo letala B-52, ki lahko nosijo jedrske konice, a tokrat letijo brez živih bomb. Vaja naj bi bila načrtovana veliko pred rusko invazijo na Ukrajino, generalni sekretar Nata Stoltenberg pa je dejal, da bi njena odpoved kot odgovor na ruske jedrske provokacije pomenila “slab precedens”.

Rusija običajno organizira letne vaje svojih jedrskih sil v tem času, pričakovano pa se bodo začele čez nekaj dni. (Foto: epa)

Zahodni vojaški predstavniki menijo, da je odločitev Rusije, da nadaljuje z jedrskimi vajami v vojni z Ukrajino, nepremišljena in neodgovorna. Mahanje z jedrskim orožjem po večkratnih Putinovih grožnjah z njegovo uporabo zagotovo hitro dvigne napetosti in vzbudi previdnost, še posebej po uspešno izpeljani ukrajinski protiofenzivi. Rusija je zadnjo vajo svojih jedrskih sil izvedla februarja tik pred začetkom invazije na Ukrajino, s čimer naj bi Zahod očitno odvrnila od podpore Kijevu. Sredi vojne, v kateri Rusija vse bolj izgublja na terenu, bo potrebna sposobnost Kremlja, da zagotovi popoln nadzor nad svojimi strateškimi silami in vojaškimi skrajneži, ki si želijo hitrega in radikalnega maščevanja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine