13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Slovensko zunanje ministrstvo izraža solidarnost z vsemi žrtvami represije v Belorusiji

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

“Odziv beloruskih oblasti z nesorazmernim nasiljem, nezakonitimi odvzemi prostosti ter sistematičnim nespoštovanjem in kršenjem temeljnih človekovih pravic je nesprejemljiv,” so izpostavili na ministrstvu za zunanje zadeve v sporočilu za javnost.
Ministrstvo za zunanje zadeve je ob današnjem dnevu solidarnosti z Belorusijo izrazilo solidarnost in podporo beloruskim državljanom, ki od predsedniških volitev avgusta lani vztrajajo na mirnih protivladnih protestih z zahtevo po spoštovanju demokratičnih standardov in temeljnih človekovih pravic.

Spomnili so, da so državljani Belorusije, ki vztrajajo s protesti po vsej državi, združeni v zahtevi po odstopu predsednika, 7. februar razglasili za dan solidarnosti z Belorusijo in beloruske oblasti pozvali, da se odrečejo nasilju in zagotovijo odgovornost za vse kršitve človekovih pravic.

Za demokratične procese v Belorusiji
Zunanje ministrstvo izraža solidarnost z vsemi žrtvami prekomerne povolilne represije s strani beloruskih oblasti – z novinarji, akademiki, kulturniki, intelektualci, zdravniki, študenti, delavci v tovarnah, še posebej pa z ženskami, ki so pomembna gonilna sila protestov. Vzpostavitev pristnega in vključujočega političnega dialoga vseh deležnikov beloruske družbe s ciljem ponovitve predsedniških volitev je po mnenju ministrstva edina pot za zagotavljanje mirne prihodnosti in blaginje beloruskega naroda. “Prav zato pozivamo beloruske oblasti, da dovolijo vstop v državo predstavnikom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in Sveta Evrope ter upoštevajo priporočila moskovskega mehanizma.” Dodali so še, da bo zunanje ministrstvo še naprej podpiralo demokratične procese in civilno družbo v Belorusiji.

Današnji dan je za dan solidarnosti z Belorusijo razglasila vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska s pozivom mednarodnim voditeljem, aktivistom in drugim k podpori protestnikom, še poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine