23.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Slovenski premier Janez Janša kritizira “namišljene vrednote” Bruslja

Piše: C. R.

Kot smo pred kratkim poročali, je slovensko predsedovanje EU tako rekoč poletelo in bruseljsko vodstvo EU se ne moti, ko meni, da je slovenski predsednik vlade Janez Janša nasprotnik, ki se lahko kosa z madžarskim kolegom Viktorjem Orbánom.

“Nikogar ne smemo soditi na podlagi namišljenih evropskih vrednot.”

V času, ko je predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen 2. julija objavila, da je Madžarsko opozorila na kršitev zaščite [spolnih] manjšin zaradi zakona proti pedofilom, ki ga je parlament v Budimpešti sprejel 15. junija, in v katerem je izjavila: “Razprava je o tem, da madžarski zakon diskriminira manjšino [homoseksualce, op. prev. ] je diskriminatorna, kar je prepovedano s Pogodbo EU.” Predsednik Sveta Evropske unije je v času, ko se zaradi domnevnih “območij brez LGBT” razmišlja tudi o pravnih ukrepih proti Poljski, želel bruseljske voditelje opozoriti na nevarnost “dvojnih meril”.

“Nikogar ne moremo soditi na podlagi namišljenih evropskih vrednot, uporaba dvojnih meril pa je najhitrejša pot do propada Evropske unije.”

Pri tem se Janša opira zlasti na jugoslovanski precedens, ki ga dobro pozna: “Še pred 30 leti je Slovenija živela v nekdanji Jugoslaviji, ki naj bi bila federalna. V njej je bilo šest narodov, tri religije, šest republik, dve avtonomni ozemlji, in čeprav je država iz različnih razlogov propadla, je bil zadnji žebelj v krsto to, da so nekateri ljudje začeli uporabljati dvojna merila.”

“Evropska unija združuje države z različnimi tradicijami”

Janez Janša se od začetka svojega mandata predstavlja kot zagovornik Srednje Evrope in raznolikosti mnenj v Evropski uniji:

“Evropska unija brez Srednje Evrope ni Evropska unija, bila bi le prazna lupina in tega bi se morali vsi zavedati.”

je opozoril in posredno podprl Budimpešto in Varšavo. “Evropska unija združuje države z različnimi tradicijami in kulturami, zato vse temelji na osnovnih evropskih civilizacijah.

obstajajo razlike, ki jih je treba upoštevati in spoštovati, in menim, da obstaja jasna razlika med tem, kaj je nacionalna in kaj evropska pristojnost.

[…] Ne verjamem v stigmatizacijo kogar koli v Evropi ali evropski družini, pa naj gre za državo članico Evropske unije ali njeno vodstvo […] Ne verjamem v razlikovanje med neliberalnimi demokracijami in liberalnimi demokracijami […] Vsaka vrsta demokracije si zasluži enakost […] Vse skušamo opozoriti na dvojna merila […].

Nismo kolonija. Nismo drugorazredna članica Evropske unije […] Vztrajamo, da si [zaslužimo] enako obravnavo….

Da, v Evropski uniji se poskuša vsaj manjše države obravnavati kot drugorazredne članice. Zapustili smo [Jugoslavijo], katere del smo bili, ker so nas tam obravnavali kot drugorazredne člane.”

“Nisem opazil, da ga ni bilo.”

Janez Janša je o tem, da podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa ni bilo na družinski fotografiji 1. julija, dejal: “Moram reči, da tega nisem opazil […] Na tribuni nas je bilo veliko, nisem opazil, da ga ni bilo. Danes sem slišal, da ga ni bilo […] Imeli smo tudi konkretna vprašanja o pravni državi in na ta vprašanja smo odgovorili […].

Če se je podpredsednik Evropske komisije [Frans Timmermans] zaradi teh odgovorov užalil, je treba povedati, da te razprave nismo sprožili mi, ampak smo želeli le pojasniti razmere. In če vam resnica ni všeč, je to pravzaprav vaš problem, ni problem resnice.

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu VISEGRÁD POST, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine