31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Slovenski mediji izkrivljeno poročajo o Iranu

V zadnjih dneh nekateri slovenski osrednji mediji z bolj ali manj (ne) prikritimi simpatijami do iranskega režima, ter antipatijami oz. celo sovražnostjo do ZDA in še zlasti predsednika Trumpa poročajo o pokojnem Solejmaniju in izpostavljajo domnevno množično žalovanje za njim.

 Pri tem pa namenoma zavajajo in ignorirajo ključna dejstva, med katerimi so naslednja:

“Voditelji NATO, EU pozvali Iran, naj se izogiba “nadaljnjim provokacijam”  

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je po izrednem zasedanju Severnoatlantskega sveta na ravni veleposlanikov dne 6.1. 2020 na konferenci za medije na sedežu NATO v Bruslju med drugim pozval Iran, naj se izogiba “nadaljnjemu nasilju in provokacijam”.

Na vprašanje enega od novinarjev o likvidaciji Solejmanija je odgovoril, da je bila to “odločitev ZDA, ne pa samega NATO”, a je dodal, da je ostalih 28 članic NATO ponovno poudarilo svojo dolgotrajno zaskrbljenost zaradi destabilizirajočih aktivnosti Irana na Bližnjem vzhodu.

Na dvakrat zastavljeno vprašanje, če je  katera koli od članic NATO obsodila akcije ZDA, pa je GS Stoltenberg poudaril enotnost NATO in zaskrbljenost zaradi ravnanja Irana z besedami: ”Pred kratkim smo videli eskalacijo aktivnosti Irana…Smo poenoteni v obsodbi podpiranja Irana različnih terorističnih skupin.”

Pred tem so pozno ponoči 5.1. 2020 voditelji Francije, Nemčije in Velike Britanije kot članic EU prav tako pozvali Iran, da “se odpove nadaljnjim nasilnim aktivnostim ali širitvi le-teh” ter kritizirali  “negativno vlogo, ki jo je Iran imel na Bližnjem vzhodu s pomočjo oboroženih sil pokojnega Solejmanija.  

Za razliko od večine slovenskih medijev pa vodilni nemški dnevnik BILD dne 7.1. 2020 v prispevku z naslovom “Mule prisilile Irance k udeležbi na državni žalni slovesnosti za terorističnim generalom” med drugim  poroča, da gre za “propagandni šov režima mul”, ki pričakuje udeležbo ljudi, sicer je to lahko nevarno zanje.

Isti vodilni nemški dnevnik pa je že takoj po eliminaciji “terorističnega generala” objavil komentar glavnega urednika Juliana Reichelta z povsem nedvoumnim naslovom in vsebino: “TRUMP JE REŠIL SVET PRED POŠASTJO”, in to tako v nemškem kot angleškem jeziku: Kommentar zum US-Luftschlag gegen den iranischen Terror-General ‘Trump hat die Welt von einem Monster befreit  inTrump has freed the world of a monster

Akcijo ZDA in PR Trumpa pa sta v ločenih izjavah podprla tudi Predsednik Vlade Velike Britanije Johnson in njegov zunanji minister. Odstranitev Solejmanija so pozdravili tudi nasprotniki iranskega režima.

Zadnje novice

Sorodne vsebine