-1.7 C
Ljubljana
petek, 28 januarja, 2022

Slovenski evropski poslanci iz vrst EPP ne podpirajo izključitve Orbana, NSi bi njegovo članstvo v EPP zamrznila

Pred nocojšnjim sestankom politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu, ki naj bi razpravljala o zahtevi za izključitev stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana, poslanci EPP iz Slovenije poudarjajo, da zahteve po izključitvi ne podpirajo oziroma da je pogovor, ki o tem poteka, boljši kot hitro kaznovanje.

 

Nobenega razloga ni za kakršno koli kaznovanje, so v skupni izjavi pred sejo poudarili trije evropski poslanci iz vrst SDS, Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin.

“Fidesz je v Evropskem parlamentu proaktivna in lojalna delegacija, ki je s svojimi 12 glasovi pomemben odločevalec. Zato ni razloga za kakršno koli kaznovanje,” so sporočili in dodali: “SDS tudi ostro zavrača predloge o izključitvi Fidesza in obžaluje, da predlagatelji iz vrst EPP tik pred volitvami uresničujejo agendo socialistov in liberalcev, ki želijo destabilizirati EPP.”

Izrazili so pričakovanje, da to ne bo osrednja tema današnje seje politične skupine. “V kolikor bo mogoče izraziti stališča SDS, pa bomo poudarili, da je spor JunckerOrban predvsem vprašanje, ki ga je treba nasloviti na sedež stranke EPP, ne pa na politično skupino,” so napovedali. V SDS pričakujejo, da bodo na skupščini 20. marca v Bruslju našli ustrezno rešitev, ki ne bo delila, ampak poenotila EPP, da volitve v Evropski parlament pričaka čim bolj pripravljena.

Ne gre samo za plakate, ampak za strateške usmeritve glede Evropske unije in Evropske ljudske stranke, je poudaril Lojze Peterle (NSi). “Ta čas poteka intenziven pogovor, mislim, da je to boljše kot hitro kaznovanje,” ocenjuje evropski poslanec, ki bi bil vesel, če bi prišlo do dogovora o sodelovanju tudi v prihodnosti. “Fidesz mora kot del Evropske ljudske stranke spoštovati vrednote in načela naše politične skupine. Obenem pa je pomembno opozoriti na premalo dialoga v preteklosti med Zahodno in Srednjo Evropo, zaradi česar prihaja do kratkih stikov v komunikaciji in političnih razhajanj,” poudarja Peterle.

SLS nasprotuje tako izključitvi Fidesza kot zamrznitvi članstva ter poziva “vse akterje k pogovoru in dialogu”, pa je poudaril Franc Bogovič. Pred “skrajno odločitvijo o izključevanju” so po njegovi oceni še možni umiritev strasti, pogovor in poenotenje znotraj EPP, kar bo v korist politične družine EPP in pravo sporočilo pred evropskimi volitvami.

Pri tem opozarja, da “krščansko-demokratske vrednote, kot so svoboda izražanja, demokracija in pravna država, ne smejo nikoli in nikjer biti postavljene pod vprašaj”. EU oziroma evropske politične stranke pa se morajo zavedati tudi razlik glede stopnje razvoja demokracije in pravne države med zahodnimi, starimi demokracijami, in vzhodnimi članicami, kjer nekatere države še niso v celoti vzpostavile pravne države.

Izključitev Fidesza je zaradi napada na evropske institucije in EU zahtevalo 13 strank iz EPP, med njimi ni nobene slovenske. V SDS in SLS izključitvi nasprotujejo, NSi pa je za zamrznitev članstva.

Odločitev o tem, kako bo EPP ukrepala proti Fideszu, bo sprejela skupščina EPP, ki bo 20. marca v Bruslju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine