12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Slovenci v Italiji oblasti v Sloveniji opozarjajo na odprta vprašanja glede odnosov z Italijo

Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturna gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), sta predstavnikom slovenske oblasti poslali spomenico, v kateri sta opozorili na nekatera odprta vprašanja. Hkrati sta napovedali, da bosta spomenico poslali tudi ključnim predstavnikom italijanske države.

 

SKGZ in SSO v spomenici med drugim izpostavljata določila italijanskega zakona za zaščito slovenske jezikovne manjšine v Furlaniji – Julijski krajini (zaščitni zakon) iz leta 2001, ki še niso uresničena, med drugim tudi to, da ima slovenska narodna skupnost pravico do olajšanega zastopstva v italijanski poslanski zbornici in senatu.

Kot v spomenici še navajata krovni organizaciji, so poleg tega še vedno prisotne težave pri pravilnem zapisovanju slovenskih imen in priimkov na nekaterih italijanskih dokumentih, v celoti pa tudi še ni izpolnjena pravica rabe slovenskega jezika v izvoljenih telesih javne uprave, niso postavljene še vse dvojezične table, odprto je vprašanje poučevanja slovenskega jezika v Železni in Kanalski dolini, prav tako še ni bila ustanovljena posebna sekcija pri tržaškem konservatoriju G. Tartini s slovenskim učnim jezikom.

Italija se je tudi obvezala, da bo slovenski manjšini v FJK vrnila goriški Trgovski dom Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu in tržaški Narodni dom, kar še ni v celoti uresničeno. V skladu z zaščitnim zakonom tudi še niso priznane slovenske sindikalne organizacije in dejavnosti.

SKGZ in SSO sta spomenico naslovili na predsednika države Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika državnega zbora Dejana Židana, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, na vseh 16 ministrov, predsednico komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak in ostalih 12 članov komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter na slovenskega veleposlanika v Trstu Bogdana Benka in generalnega konzula v Trstu Vojka Volka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine