-3.1 C
Ljubljana
nedelja, 5 februarja, 2023

Skupina za človekove pravice opozorila Poljsko glede varnosti ukrajinskih beguncev

Piše: C. R.

Poljska mora “nujno” okrepiti preventivne in nadzorne ukrepe za zaščito ukrajinskih beguncev na svojih tleh, zlasti žensk, žrtev trgovine z ljudmi, nasilja in posilstev.

Tako opozarja organizacija Human Rights Watch, ki je v petek objavila novo poročilo o razmerah.

Organizacija izpostavlja “nezadostne in slabe” ukrepe za nadzor zasebnih nastanitev ali prevozov z vozili, ki jih ponujajo beguncem, ki so v več sto tisočih prišli iz Ukrajine v sosednjo Poljsko.

HRW pravi, da lahko pomanjkanje nadzora “poveča tveganje za trgovino z ljudmi, izkoriščanje in nasilje na podlagi spola”.

Novo poročilo vključuje tudi pričevanja žensk o tem, kaj se jim je zgodilo po prihodu na Poljsko.

Ena 29-letna Ukrajinka je trdila, da jo je vodstvo kluba, kjer je sprejela delo plesalke, poskušalo prisiliti v prostitucijo.

Štiri druge intervjuvane ženske so prav tako povedale, da so njihovi delodajalci od njih želeli, da delajo brez plačila. Poročilo opozarja tudi na aretacijo Poljaka obtoženega posilstva 19-letne Ukrajinke, ki ji je dajal zatočišče.

Čeprav je Poljska pohvaljena, ker je odprla svoje meje za približno 2,9 milijona Ukrajincev, HRW ugotavlja tudi, da je bil velik del pomoči beguncem “ad hoc” in odvisen od dobre volje javnosti namesto, da bi jo uradniki uradno in v celoti usklajevali.

“Poljska je sprejela ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, kar je pozitiven premik v primerjavi z njenim odzivom na druge krize vendar pomanjkanje osnovnih zaščitnih ukrepov pomeni tveganje, da bodo begunci izpostavljeni hudim zlorabam,” je dejala Hillary Margolis višja raziskovalka za pravice žensk pri organizaciji Human Rights Watch.

“Prepuščanje te vloge prostovoljcem in aktivistom prenaša breme varnosti beguncev na dobronamerne a večinoma neusposobljene ljudi brez potrebnih sistemov ali podpore.”

Poročilo ugotavlja pomanjkanje vladnega usklajevanja
V novem poročilu organizacije Human Rights Watch so ugotovljeni nedosledni zaščitni ukrepi in pomanjkanje vladnega usklajevanja, ki povečujejo tveganja zlorab, zlasti za ženske in dekleta.

Prostovoljci, predstavniki nevladnih organizacij in agencij ZN ter namestnik načelnika policije so pri HRW izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja sistematičnih varnostnih ukrepov ali sredstev za prepoznavanje, preprečevanje ali odzivanje na nasilje na podlagi spola, vključno s trgovino z ljudmi, spolnim izkoriščanjem in posilstvom.

Nedosledno se preverjajo osebe, ki so prostovoljno ponudile nastanitev ukrajinskim beguncem pri čemer so uradniki v Varšavi preobremenjeni s tisoči stanovanj, ki jih ne morejo obiskati.

“Dlje, ko begunci iz Ukrajine ostajajo na Poljskem z vse manjšimi viri, zlasti ženske in dekleta, večje je tveganje, da bodo prisiljene v izkoriščanje ali zlorabo,” je dejala Hillary Margolis iz HRW.

“Poljska vlada bi morala sprejeti odgovornost za varnost ljudi, ki bežijo pred vojno v Ukrajini in takoj ukrepati, da bodo nastanitev, prevoz in zaposlitev čim bolj varni.”

Vir: euronews.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine