13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

SKS za sveženj ukrepov za ohranitev in razvoj jezikovne in kulturne raznolikosti v Avstriji

Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, ena od krovnih organizacij koroških Slovencev, je na avstrijsko vlado in parlament naslovila poziv za sveženj ukrepov, ki bi prispevali k ohranitvi in razvoju jezikovne in kulturne raznolikosti v Avstriji.

 

SKS ob tem v resoluciji, ki so jo sprejeli v soboto na občnem zboru v Šentprimožu, poziva k spremembam avstrijskih zakonov o narodnih skupnostih in manjšinskem šolstvu. Spremembe zakonov naj bi zagotovile dvojezično vzgojo na predšolski ravni, mladim iz avtohtonega območja pa omogočile izobrazbene poti za jezike narodnih skupnosti, predvsem v urbanih centrih, kot sta Gradec in Dunaj, so danes sporočili iz SKS, poroča STA

SKS zahteva tudi ustrezno letno valorizacijo finančne podpore avtohtonim narodnim skupnostim v Avstriji. V luči težkega finančnega stanja časnika koroških Slovencev, Novice, od vlade in parlamenta na Dunaju zahteva, da zagotovita zakonsko sistemsko urejeno financiranje vseh tednikov in časopisov avstrijskih manjšin ter izdajanje dvojezičnih prilog v raznih časopisih. Poziva tudi k dodatnim sredstvom za manjšino ob stoti obletnici koroškega plebiscita prihodnje leto.

Organizacija se tudi zavzema, da bi v koalicijsko pogodbo nove avstrijske vlade vključili paket ukrepov za avstrijske manjšine. Koalicijska pogajanja med ljudsko stranko in Zelenimi sicer še potekajo.

Predsednik SKS je v govoru na občnem zboru tudi napovedal, da namerava organizacija prihodnje leto pripraviti novo konferenco dialoga, ki naj bi prispevala k nadaljnji krepitvi sožitja na avstrijskem Koroškem. Na konferenci naj bi kot glavni govornik nastopil avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.

SKS je nastal leta 2003. Trenutno ima po lastnih navedbah približno 1300 članov. SKS tudi podeljuje Kugyjevo nagrado, in sicer osebnostim, ki bistveno prispevajo k uresničevanju kulturnega, vzgojnega, političnega, gospodarskega, športnega in splošno-človeškega zbliževanja narodov sosedov na avstrijskem Koroškem in v celotni Alpsko-Jadranski regiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine