4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Skrajni islamisti v Mozambiku obglavili 10 ljudi

Na severu Mozambika so v nedeljo napadalci obglavili deset ljudi, med njimi otroke. Za napad krivijo skrajne islamiste. Na območju so bili od oktobra lani priča več napadom, za katerimi naj bi stali islamistični skrajneži.

Napad se je zgodil v vasi Monjane nedaleč od mesteca Palma v severni pokrajini Cabo Delgado, ki se razvija v središče črpanja zemeljskega plina. Policija se o nasilnem dogodku še ni izrekla, je pa upravnik Palme David Machimbuko za francosko povedal, da so bili obveščeni o tragediji.

Ena izmed žrtev napada je bil tudi vaški poglavar, je povedal prebivalec Monjane. Kot je navedel, je bil tarča, ker je policijo obvestil o tem, kje v gozdovih se skrivajo islamistični skrajneži. Po besedah prebivalca gre za milico al Šabab, ki pa nima znanih povezav s somalijsko milico enakega imena.

Tej mozambiški milici pripisujejo tudi odgovornosti za smrtonosni napad na policijsko postajo in vojaško postojanko v mestu Mocimboa de Praia, v katerem sta umrla dva policista in 14 napadalcev. Ta napad velja za prvi džihadistični napad v Mozambiku. V tednih, ki so sledili, so v državi aretirali najmanj 300 muslimanov, tudi Tanzanijcev, in zaprli več mošej.

Porast napadov na severu predstavlja velik problem za Mozambik, kjer bodo imeli prihodnje leto splošne volitve, tudi spričo odkritja nahajališč zemeljskega plina ob obalah Palme, kar bi lahko prineslo pomembno spremembo za obubožano mozambiško ekonomijo.

Poznavalci predvidevajo, da bi lahko Mozambik postal tretji največji izvoznik utekočinjenega zemeljskega plina na svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine