21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Skoraj polovica latinskoameriških gospodinjstev zasluži manj kot pred pandemijo

Piše: Damian Ahlin

Razmere so se izboljšale, ko so države sprostile ukrepe za omejevanje širjenja okužbe in napredovale kampanje cepljenja, vendar je regionalna stopnja zaposlenosti za 11 odstotnih točk nižja kot pred prihodom koronavirusa.

Latinska Amerika in Karibi se iz krize, ki jo je povzročila pandemija kovid-19, izvijajo z oslabljenim gospodarstvom, nižjimi dohodki v skoraj polovici gospodinjstev in dvakrat večjo negotovostjo glede hrane, je pokazala raziskava Svetovne banke in Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP), ki je bila objavljena ta teden.

Razmere so se izboljšale, saj so države sprostile ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe in napredovale kampanje cepljenja, vendar je stopnja zaposlenosti v regiji za 11 odstotnih točk nižja kot pred pandemijo, saj je trenutno zaposlenih 62 odstotkov delovno sposobnega prebivalstva, navaja poročilo.

Kolumbija, Brazilija in Ekvador so bili močno prizadeti. Le v Gvatemali, Nikaragvi in Salvadorju se je stopnja zaposlenosti povečala glede na raven pred pandemijo, vendar na račun poslabšanja trga dela z več neformalnosti in manjšim številom delovnih ur.

Skoraj ena od štirih oseb, ki so bile zaposlene pred pandemijo, pravi, da ne dela več. Največ delovnih mest so izgubili v Haiti in Kolumbiji.

Izguba zaposlitve je neposredno vplivala na gospodinjstva, saj skoraj polovica gospodinjstev še ni dosegla ravni dohodka pred pandemijo.

V Gvatemali, Hondurasu in Salvadorju se dohodki v primerjavi s sredino leta 2020 povečujejo, v Boliviji, Paragvaju, Ekvadorju in Kolumbiji pa več kot 60 % gospodinjstev še ne kaže znakov okrevanja. To se dogaja kljub državnim subvencijam in nujni pomoči, ki jih skupaj prejema 46 % gospodinjstev v regiji, dodaja Svetovna banka.

Med pandemijo se je negotovost preskrbe s hrano skoraj podvojila, zlasti v najbolj neenakopravnih in najrevnejših državah.

Pandemija je poudarila že obstoječe neenakosti, pravi Luis Felipe Lopez-Calva, regionalni direktor UNDP za Latinsko Ameriko in Karibe: Ta raziskava nam omogoča, da izmerimo utrip regije in predlagamo rešitve, ki temeljijo na dokazih.

Dostop do zdravstvenih storitev se je vrnil na raven pred pandemijo, vendar je raven cepljenja na Karibih zaskrbljujoča.

Raziskava poudarja, da je pandemija povečala število digitalnih transakcij, tako mobilnega bančništva kot e-poslovanja.

Da bi regija iz krize izšla močnejša, mora izvesti reforme, ki so že znane, vendar še niso izvedene. Med temi reformami so: izboljšanje kakovosti izobraževanja, spodbujanje zasebnih naložb za ustvarjanje delovnih mest, naložbe v obnovljive vire energije in namenjanje sredstev za mobilnost v mestih -kakovost zraka, menjava voznega parka javnih in zasebnih vozil-, itd.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine