14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Skoraj 60 odstotkov Francozov nezadovoljnih z Macronovim delom

Z delom francoskega predsednika Emmanuela Macrona je skoraj leto dni po njegovem prihodu na oblast nezadovoljnih 58 odstotkov francoskih volivcev, kažejo rezultati ankete inštituta Ifop-Fiducial. Državo v zadnjem času pretresajo stavke uslužbencev francoskih železnic in javnega sektorja ter tudi protesti študentov.

 

Macron, ki je predsedovanje Franciji prevzel maja lani, si je jezo francoskih volivcev nakopal predvsem s svojimi reformami, med drugim državnih železnic ter pravosodnega in izobraževalnega sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se 57 odstotkov vprašanih strinja, da Macron drži obljube iz volilne kampanje, v kateri je napovedal, da bo Francija pod njegovim vodstvom bolj konkurenčna.

V zunanji politiki je bil Macron precej odločen, tako glede Bližnjega vzhoda kot na področju podnebne politike, kar so ljudje ocenili pozitivno. 67 odstotkov vprašanih namreč meni, da je njegovo strastno zagovarjanje EU pozitivno za francoske odnose z unijo. 63 odstotkov ljudi pa meni, da se je pod njegovim vodstvom izboljšala podoba Francije v tujini.

Poslu naklonjen predsednik je po mnenju 56 odstotkov Francozov pospešil gospodarsko rast in povečal zanimivost Francije za investicije, kar je bila posledica pozitivnih gospodarskih kazalcev.

Jih pa medtem samo 27 odstotkov podpira višje davke za upokojence, 18 odstotkov pa jih meni, da je Macron izboljšal francosko zdravstvo.

30 odstotkov se jih je strinjalo, da se predsednik zaveda skrbi državljanov Francije. Levičarski politiki so mu denimo očitali, da je zaradi nižanja davkov za bogate “predsednik bogatih”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine