18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Skoraj 500 tovornih ladij je zasidranih v Šanghaju

Piše: Jože Jan

Zaradi kitajskih ukrepov proti Covidu več kot 500 tovornih ladij čaka v Šanghaju na natovarjanje in raztovarjanje.

Marine Traffic, družba za spremljanje pomorskega prometa, je objavila satelitske slike morja med Kitajsko in Japonsko. Slike kažejo, kako je skoraj 500 tovornih ladij zadržanih v Šanghaju zaradi nedelovanja enega največjih svetovnih pristanišč.

Šanghaj je bil prvi, ki je na Kitajskem zaprl tovorni promet v pristanišču. Od 5. aprila je tudi popolnoma ali delno zaprtih 13 od 15 podjetij zemeljskih prevozov tovora.

7,2% vsega izvoza Kitajske odpluje iz Šanghaja. »Če se promet ne normalizira v kratkem času, to lahko povzroči oskrbovalno krizo, dvig cen in inflacijo po vsem svetu,« je izjavil José Antonio Ocampo, profesor na univerzi Columbia.

Število zadržanih ladij raste eksponencialno. Pred dvema tednoma jih je bilo 300, prejšnji teden že 500, do konca meseca pa bi število čakajočih ladij lahko preseglo tisoč.

Prvega aprila so oblasti Šanghaja odredile karanteno celotnega mesta, da bi ustavile širjenje virusa, in so pozvale več kot 25 milijonov prebivalcev, naj ostanejo doma. V zadnjih dneh je število primerov Covida počasi upadalo, potem, ko je pred tednom dni doseglo rekordno število 27.700 dnevnih novih okužb. Število je sedaj padlo na 18.500, kar pa je še vedno zelo visoko.

Na vsej Kitajski je trenutno v strogi karanteni 400 milijonov prebivalcev in 45 mest. 

Vir: El Economista, Mehika

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine