11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Skopje: Slovenci so poslali satelit v vesolje, Šilegov (župan Skopja) še pločnika ne more narediti!

Kot piše makedonski Infomax.mk, je prebivalce Skopja dočakalo kaotično jutro, tudi tiste, ki so se  slučajno znašli v mestu Skopje,  jih »pozdravilo« brez kakršne koli napovedi in opozorila.  Začeli  so   namreč z obnovo najprometnejše ulice v centru makedonske prestolnice, in sicer na ulici 11. oktobra v središču mesta, na poti od križišča pri Rdečem križu do makedonskega Sobranija (parlamenta).

Zaradi  odličnega »tajminga«gradbenih  del  kjer  je ena stran ulice(polovična zapora), pomembne prometnice,  popolnoma zaprta za promet, je prvega oktobrskega  jutra  povzročilo zastoje in zamaške  v središču Skopja in na splošno po mestu.

Še dobro, da se je Petre (župan iz vrst SDSM- preoblečeni komunisti) spomnil, da je treba pospraviti in urediti   pomembne prometnice in da je zdaj čas, da jih uredijo – nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami. Zagotovo ve, po že preizkušenem receptu,  da se volivci spominjajo zadnjega leta, natančneje zadnjih nekaj mesecev mandata.  Bistvo je, da Petre blokira celotno prestolnico, ko lahko vsi vidijo, da se nekaj počne. Med delovnim časom. Ko so najbolj potrebne prehodne ceste in čiste ulice. Te stvari, če se ne uporabljajo kot politično trženje, kot marketinške »finte«,  se izvajajo takrat, ko je promet najmanj  gost – ponoči.

Tako je tudi na svetu. Kot  primer navajajo, kako je bilo  v Moskvi  ko so  v enem dnevu asfaltirali  32.000 kvadratnih metrov moskovskih ulic.   Mestni oče Šilegov (še en izraz, ki je prtljaga rajnkega socializma) še vedno »dobro« deluje in še  bolj usklajuje na področju osebnih in strankarskih odnosov z javnostmi. Če bo delal čez noč, ga nihče ne bo videl, ne bo kaosa, občani ne bodo videli, da koplje, ni nervoze, vpitja –  se bo  zdelo kot da  ni  naredil ničesar. Mesto z sedemsto tisoč prebivalci je »idealno« za marketing.  Petre to »zna«!

Petre Šilegov,  umirjen in hladen, kot  vremenski napovedovalec, se je pojavil v medijih in prosil občane, naj bodo potrpežljivi … Da bo do konca oktobra popolnoma končan le tisti del ulice. Ves hrup samo za en del ulice, prebivalci Skopja pa naj se veselijo, da bodo dobili  za mesec dni potrpljenja in odrešenja, torej pločnik, kolesarsko stezo in celo  prehod za pešce.

Slovenci so že poslali satelit v vesolje, Rusi asfaltirajo 32 tisoč kvadratnih metrov v  24 urah, Švedi brez posebnih motenj v prometu z premično signalizacijo  uspejo narediti  načrtovano, Petre pa pričakuje zahvalo čez en mesec,  da je skrajšal čas zapore glavne mestne prometnice »samo » za en mesec.

Potem pa bodo iz »šlamparij« brez primere delali politični kapital za volitve. Pa še  nasedajo in nasedejo ljudje.

Razumi če moreš!

Vane T. Costa

Zadnje novice

Sorodne vsebine