4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sklicana izredna seja Varnostnega sveta ZN, Ukrajina namerava razglasiti izredno stanje

Rusija je v nedeljo potrdila, da je med incidentom blizu polotoka Krim v Črnem morju zasegla tri ukrajinske vojaške ladje. Zaradi nevarnega stopnjevanja napetosti med Moskvo in Kijevom se bo danes na izredni seji sestal Varnostni Svet ZN.

Ruske oblasti so sporočile, da so ruski obmejni stražarji za zaustavitev ukrajinskih vojaških ladij, ki so po njihovih trditvah nezakonito vstopile v ruske vode, uporabili orožje. Pri tem so se vkrcali na plovila in jih pregledali. Trem ukrajinskim mornarjem so nudili zdravniško pomoč zaradi poškodb, ki niso bile smrtno nevarne, je sporočila ruska obveščevalna služba FSB.

Po trditvah FSB imajo dokaz, da je Ukrajina želela izvesti provokacijo in sprožiti konfliktno situacijo. Orožje so uporabili, da bi prisilili ukrajinske bojne ladje, da so se ustavile, saj so izvajale “nevarne manevre”, so dodali po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki jo navaja nemška dpa.

Ukrajinske ladje sedaj zadržujejo v pristanišču Kerč na Krimskem polotoku, ki si ga je Moskva priključila leta 2014, navaja agencija Reuters.

Ukrajinska mornarica je sporočila, da sta bili dve manjši vojaški ladji in vlačilec na poti skozi Kerški preliv, ki povezuje Črno in Azovsko morje. Po njihovih navedbah se je rusko plovilo zaletelo v vlačilec, nato pa so streljali na ukrajinske ladje. Po navedbah Kijeva je bilo šest ukrajinskih vojakov ranjenih, med njimi dva huje.

Ukrajina obtožuje Rusijo kršenja konvencij ZN o pravu morja in dogovora med Kijevom in Moskvo iz leta 2003 o uporabi Azovskega morja in Kerškega preliva, ki je sicer edini dostop do Azovskega morja. Rusija je maja odprla most preko tega strateško pomembnega preliva, ki povezuje Krimski polotok in Rusijo.

Zaradi stopnjevanja napetosti se bo danes na izredni seji sestal Varnostni svet ZN, je sporočila ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley. Sklic seje sta po navedbah diplomatskih virov zahtevali tako Rusija kot Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po nujni seji sveta za nacionalno varnost, na kateri so razpravljali o incidentu, pozval parlament, naj danes glasuje o uvedbi izrednega stanja za 60 dni.

Napovedal je tudi, da bodo v pripravljenosti rezervne vojaške sile, kar pa ne pomeni takojšnje mobilizacije, poroča ruska tiskovna agencija Interfax. Obrambno ministrstvo je medtem vojski ukazalo polno bojno pripravljenost, poroča britanski BBC.

Evropska unija in Nato sta obe strani pozvala k zadržanosti. “Pričakujemo, da Rusija znova vzpostavi svobodo prehoda preko Kerškega preliva, vse pa pozivamo k največji zadržanosti, da bi takoj zmanjšali napetosti,” je v izjavi sporočila tiskovna predstavnica EU Maja Kocijančič.

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je prav tako strani pozvala k zadržanosti in zmanjšanju napetosti ter dodala, da je zavezništvo v stiku z ukrajinskimi oblastmi. Izpostavila je, da Nato v polnosti podpira suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, vključno s pravico plovbe v njenih ozemeljskih vodah.

Rusijo je pozvala, da v skladu z mednarodnim pravom zagotovi nemoten dostop do vseh ukrajinskih pristanišč v Azovskem morju, ki leži severovzhodno od Krima in južno od ukrajinskih regij, ki so delno v rokah proruskih separatistov.

Ruske oblasti na Krimu so danes sporočile, da po začasnem zaprtju “zaradi ukrajinske provokacije” promet preko Kerškega preliva sedaj poteka normalno.

Po incidentu se je pred ruskim veleposlaništvom v Kijevu v nedeljo zvečer zbralo okoli 150 jeznih protestnikov, nekateri tudi z baklami v rokah, ki so med drugim zažgali avtomobil veleposlaništva.

V skladu z dogovorom iz leta 2003 imata Rusija in Ukrajina v Kerškem prelivu in Azovskem morju pravico do proste plovbe. V zadnjih mesecih so se na območju začeli pojavljati konflikti, potem ko je Rusija začela izvajati nadzor ladij, ki pljujejo v in iz ukrajinskih pristanišč, navaja BBC.

Nadzor je Moskva začela izvajati po tem, ko je Ukrajina marca zadržala ribiško ladjo s Krima. Moskva nadzor upravičuje z varnostnimi razlogi, češ da bi lahko bil most čez Kerški zaliv tarča ukrajinskih skrajnežev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine