10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Škandalozno razkritje, kako nastane poročilo o desnem ekstremizmu: agenti obveščevalne službe z lažnimi uporabniškimi računi provocirajo na družbenih omrežjih, nato opozarjajo na nevarnost desnice

Piše: Jo. Bi.

Na stotine uporabniških računov na družbenih omrežjih, ki jih mediji prepoznajo kot »skrajno desničarske«, upravljajo agenti nemške obveščevalne službe. »Ti računi so potrebni za zbiranje informacij,« trdi nemški zvezni urad za zaščito ustave (BfV), poroča Süddeutshce Zeitung.

»To je prihodnost zbiranja informacij,« je za časnik povedal neimenovani vodja pristojnega državnega urada.

Agenti na družbenih omrežjih provocirajo in čakajo na odzive. Marsikaterega uporabnika s tem radikalizirajo. Informacije, da za desničarskimi profili na družbenih omrežjih stoji pravzaprav nemška država, so prišle na dan potem, ko je levičarska vlada desničarski ekstremizem označila za največjo grožnjo državi, in to kljub podatkom, ki kažejo, da levičarski skrajneži in radikalni islam predstavljata večjo nevarnost.

Zdaj se je izkazalo, da nemški obveščevalci sami sprožajo radikalnost, da bi lažje nadzorovali desnico. V Nemčiji je to domoljubna opozicijska konservativna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je v nekaterih zveznih deželah že aktivno nadzorovana, pri čemer je članstvo v stranki edini predpogoj, da lahko agenti berejo elektronsko pošto in poslušajo telefonske klice zasebnikov.

Po raziskavi novinarjev časnika je oblast od leta 2019 veliko vlagala v »virtualne agente« in jih financirala z davkoplačevalskim denarjem.

Glede na to, da BfV upravlja na stotine desničarskih ekstremističnih računov, agencija trdi, da gre za to, da »sami igrajo malega desničarskega radikala«. Tako pridobijo zaupanje zaupanje drugih uporabnikov. Uslužbenci Urada za zaščito ustave bodo za to verjetno izvajali propagandne dejavnosti, včasih tudi kazniva dejanja.

Vendar pa ni jasno, kaj točno objavljajo ti ekstremistični računi, ki vključujejo »spodbujanje sovraštva«, saj je javnega nadzora nad temi dejavnostmi malo ali nič.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine