3.2 C
Ljubljana
petek, 2 decembra, 2022

Škandalozno! Francoski minister obtožen posilstva

Piše: Ivan Šokić

Novi francoski minister za solidarnost zanika obtožbe posilstva, policija pa ga omenja tudi kot enega od vpletenih v poskus umora.

Novi obrazi, novi škandali. Z novim mandatom francoskega predsednika Emmanuela Macrona se je začel tudi prestroj francoske vlade. Na premierski stolček je sedla Elisabeth Borne, javnost pa je pretreslo imenovanje rasističnega zgodovinarja na mesto ministra za izobraževanje.

Za nov škandal je poskrbel novoimenovani minister za solidarnost Damien Abad, ki sta ga prejšnji mesec dve ženski obtožili, da ju je posilil leta 2010 in 2011. Ena od žensk, ki naj bi ju Abad posilil trdi, da je prijavo podala že leta 2017, a je policija ovadbo proti novopečenemu ministru po hitrem postopku zaključila. “Kar najmočneje izpodbijam te obtožbe spolnega nasilja,” se je odzval Abad. “Spolni odnosi, ki sem jih imel skozi življenje so bili vedno na podlagi obojestranskega pristanka,” je povedal za France24.

Le nekaj dni po obtožbah o posilstvu so na dan priplavale informacije, da je novopečenemu ministru prisluškovala policija zaradi domnevne vpletenosti v poskus umora. Zaroto brata in sestre, šefov tovarne plastičnih izdelkov, ki sta želela najeti morilca, za umor enega od zaposlenih, je bila razkrita leta 2020, ko sta bila zaradi načrtovanja umora ženske pred njenim domom aretirana pripadnika francoske obveščevalne službe DGSE.

Dvojica naj bi bila del večje celice nekdanjih obveščevalnih uslužbencev in agentov podjetij v zasebnem varovanju, ki so jih opisali kot “člane prostozidarske lože, ki so zašli s prave poti” in so vršili nasilna dejanja, med katerimi naj bi bil vsaj en umor. Eden od aretiranih je preiskovalcem povedal, da je bila njihova tarča sindikalist in vpleten v gibanje rumenih telovnikov. Abadovo ime naj bi v enem od pogovorov omenil ravno brat, ki je načrtoval umor sindikalistke. “On [Damien Abad] bo malo ribaril za informacijami in me obveščal, medtem ko ga bomo mi obvestili o tem in o času.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine