9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Sirski (kurdski) uporniki razglasili zmago nad ekstremistično in morilsko Islamsko državo

Sirski uporniki so danes zavzeli zadnjo utrdbo skrajne skupine Islamska država na vzhodu Sirije in oznanili konec “kalifata”, ki so ga džihadisti razglasili pred petimi leti. Sirske demokratične sile so sporočile, da so uničile kalifat in zavzele vse ozemlje, ki je bilo še v rokah Islamske države. Uporniki so prevzeli nadzor na vasico Baghuz ob reki Evfrat, kjer so vztrajali še najbolj trdoživi džihadisti.

Borci kurdsko-arabskega zavezništva so ob pomembni zmagi v Baghuzu razobesili svojo rumeno zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sirske demokratične sile so napad na zadnjo zaplato ozemlja pod nadzorom Islamske države sprožile v začetku meseca. Pred tem so z območja evakuirali na tisoče civilistov in borcev Islamske države, ki so se predali.

Islamska država je vrhunec doživela poleti 2014, ko je zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku ter na njih razglasila “kalifat”. Skrajneži so od takrat veliko večino ozemlja izgubili. Baghuz je bil zadnje pomembnejše območje v Siriji, ki je bilo še v njihovih rokah.

V osmih letih vojne v Siriji več kot 370.000 mrtvih

No, državljanska vojna v Siriji je v osmih letih terjala več kot 370.000 smrtnih žrtev, med njimi 112.000 civilistov, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Organizacija, ki informacije o sirski vojni zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je navedla, da je konflikt zahteval življenja 112.623 civilistov, med njimi 21.000 otrok in 13.000 žensk.

Ubitih je bilo več kot 125.000 sirskih vojakov in pripadnikov milic, zvestih sirskemu režimu. Življenje je izgubilo tudi 67.000 borcev različnih uporniških skupin, navaja sirski observatorij. Po podatkih istega vira je bilo v vojni ubitih tudi več kot 66.000 džihadistov, predvsem pripadnikov skrajne skupine Islamska država in sirske veje teroristične mreže Al Kaida, Hajat Tahrir al Šam. Konflikt je v beg pognal okoli 13 milijone Sircev, ki so razseljeni znotraj države ali pa so se zatekli v tujino.

Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je v zadnjih letih ob izdatni pomoči svojih zaveznikov iz Rusije in Irana znova prevzel nadzor nad ozemlji, ki so bila v rokah upornikov in džihadistov. Sirski konflikt so sprožili protivladni protesti, ki so 15. marca 2011 izbruhnili v mestu Dara na jugu države. Demonstracije, ki so se razširile po vsej državi, je režim nasilno zatrl, kar je sprožilo oborožen konflikt s številnimi akterji, v katerega so se vpletle tudi tuje sile.

Skrajna skupina Islamska država (IS) je pred leti nadzirala obsežna območja v Siriji in Iraku, danes pa je izgubila nadzor še nad svojo zadnjo utrdbo v vasi Baghuz na vzhodu Sirije. Sledi kronološki pregled večjih porazov džihadistov v Siriji po izboru nemške tiskovne agencije dpa.

 Večji porazi skrajne Islamske države v Siriji 

26. januar 2015 – Kurdska milica YPG je s pomočjo koalicije pod vodstvom ZDA po štirih mesecih spopadov iz mesta Kobani na severu Sirije pregnala skrajneže.

17. junij 2015 – Kurdski borci so pregnali pripadnike IS iz strateškega sirskega mesta Tal Abjad na severu province Raka v bližini meje s Turčijo.

22. junij 2015 – Kurdske sile so prevzele nadzor nad mestom Ajn Isa na severu države in vojaškim oporiščem, ki ga je uporabljala Islamska država.

12. avgust 2016 – Pripadniki YPG in novo ustanovljenih Sirskih demokratičnih sil (SDF) so prevzeli nadzor na severnim mestom Manbidž.

23. februar 2017 – Sirski uporniki s podporo Turčije so po več mesecih spopadov prevzeli nadzor nad mestom Al Bab, ki je bila še zadnja utrdba IS v provinci Alep.

2. marec 2017 – Sirske vladne sile so ob pomoči Rusije iz rok IS iztrgale Palmiro v osrednji Siriji.

5. september 2017 – Sirske sile so skupaj z iranskimi zavezniki iz mesta Deir Ezor na vzhodu Sirije pregnale IS.

9. september 2017 – Vladne sile so prevzele nadzor nad mestom Abu Kamal, ki je bilo pomembno strateško mesto za IS na meji z Irakom.

20. oktober 2017 – Sile SDF so ob podpori ZDA razglasile zmago nad Islamsko državo v njeni de-facto prestolnici Raka na severu Sirije in s tem končale kampanjo, ki so jo pričele junija istega leta.

19. november 2018 – Sirska vojska je sporočila, da so skrajneže pregnali iz puščave na jugovzhodu Sirije.

14. december 2018 – Sirske demokratične sile so prevzele nadzor nad mestom Hadžin, vzhodno od reke Evfrat.

23. marec 2019 – Borci SDF so premagali IS v vasi Baghuz, ki je veljala še za zadnjo utrdbo Islamske države na vzhodu Sirije, ter oznanili konec “kalifata”, ki so ga džihadisti razglasili pred petimi leti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine