4.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Sirske demokratske sile z ofenzivo proti Islamski državi na vzhodu Sirije

Sirske demokratske sile pod vodstvom kurdskih borcev so danes napovedale začetek ofenzive na severu Sirije, s katero želijo na meji z Irakom osvojiti še zadnja območja pod nadzorom skrajne skupine Islamska država (IS). V zračnih napadih na območja pod nadzorom IS je kasneje umrlo najmanj 23 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, naj bi zračne napade na vzhodu Sirije izvedle sile pod vodstvom ZDA ali pa iraška letala. Med smrtnimi žrtvami naj bi bilo najmanj deset otrok in sedem žensk.

Na območjih, ki so bila tarča zračnih napadov, naj bi živelo več beguncev iz Iraka in sirske province Deir ez Zor. Po navedbah sirskih državnih medijev naj bi v napadih umrlo najmanj 25 ljudi, za napad pa so okrivili enote pod vodstvom ZDA.

Sirske demokratske sile so pred današnjo napovedjo ofenzive prekinile spopade na tem območju, ko je turški vojski skupaj z zavezniki uspelo osvojiti regijo Afrin na severozahodu Sirije, ki je bila pred tem pod nadzorom Kurdov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine