25.3 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Singapur zadovoljen z izbiro kraja srečanja Trump – Kim

Singapur se je danes z zadovoljstvom odzval na odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, da bo njuno srečanje v Singapurju. Singapurski premier Lee Hsien Loong je ob tem danes dejal, da omenjeno srečanje predstavlja “pomemben korak na poti k miru”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Singapursko zunanje ministrstvo je že v četrtek zvečer sporočilo, da so zadovoljni z izbiro kraja srečanja Trump – Kim. “Upamo, da bo prispevalo k mirovnim obetom na Korejskem polotoku,” so sporočili.

Predsednik ZDA in severnokorejski voditelj se bosta v Singapurju sestala 12. junija. Ob tem že omenjajo možnost, da bi lahko srečanje podaljšali za en dan.

Datum srečanja so pozdravili tudi v Južni Koreji. “Upamo v uspešnost denuklerizacije Korejskega polotoka ter vzpostavitev trajnega miru,” je v noči na danes dejal tiskovni predstavnik predsednikovega urada v Seulu. V Severni Koreji se na objavo datuma srečanja zaenkrat uradno še niso odzvali.

Kljub signalom o razbremenitvi odnosov s strani Severne Koreje, je Južna Koreja z zavezniškimi ZDA že začela z dvotedenskimi vajami zračne obrambe. Vaje z imenom Max Thunder so se začele v skladu z načrti, je v Seulu potrdil tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Na vajah po poročanju južnokorejskih medijev sodeluje približno 100 vojaških letal. Severna Koreja je v preteklosti ZDA očitala, da vojaške vaje s Severno Korejo izkorišča kot pretvezo za priprave na napad na Pjongjang, kar sta Washington in Seul vedno znova zanikala, še navaja dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine