15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Singapur zadovoljen z izbiro kraja srečanja Trump – Kim

Singapur se je danes z zadovoljstvom odzval na odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, da bo njuno srečanje v Singapurju. Singapurski premier Lee Hsien Loong je ob tem danes dejal, da omenjeno srečanje predstavlja “pomemben korak na poti k miru”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Singapursko zunanje ministrstvo je že v četrtek zvečer sporočilo, da so zadovoljni z izbiro kraja srečanja Trump – Kim. “Upamo, da bo prispevalo k mirovnim obetom na Korejskem polotoku,” so sporočili.

Predsednik ZDA in severnokorejski voditelj se bosta v Singapurju sestala 12. junija. Ob tem že omenjajo možnost, da bi lahko srečanje podaljšali za en dan.

Datum srečanja so pozdravili tudi v Južni Koreji. “Upamo v uspešnost denuklerizacije Korejskega polotoka ter vzpostavitev trajnega miru,” je v noči na danes dejal tiskovni predstavnik predsednikovega urada v Seulu. V Severni Koreji se na objavo datuma srečanja zaenkrat uradno še niso odzvali.

Kljub signalom o razbremenitvi odnosov s strani Severne Koreje, je Južna Koreja z zavezniškimi ZDA že začela z dvotedenskimi vajami zračne obrambe. Vaje z imenom Max Thunder so se začele v skladu z načrti, je v Seulu potrdil tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva.

Na vajah po poročanju južnokorejskih medijev sodeluje približno 100 vojaških letal. Severna Koreja je v preteklosti ZDA očitala, da vojaške vaje s Severno Korejo izkorišča kot pretvezo za priprave na napad na Pjongjang, kar sta Washington in Seul vedno znova zanikala, še navaja dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine