7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Sile Frontexa za hitro posredovanje danes prihajajo na grško-turško mejo

V pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom bodo danes na grško-turški kopenski meji po napovedih začele delovati sile za hitro posredovanje Evropske agencije za zunanje meje (Frontex). EU na grško mejo pošilja približno sto pripadnikov skupine za hitro posredovanje, med njimi bodo tudi štirje slovenski policisti.

 

Razmere na grško-turški meji so še naprej zaostrene, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan več tisoč migrantom in beguncem odprl mejo v Evropo.

Grčija se s povečanim pritiskom migrantov sooča tako na kopenski meji kot na egejskih otokih. V zadnjih dneh s kopenske meje poročajo o spopadih med migranti, ki se skušajo prebiti čez mejo, in grškimi policisti, ki so večkrat posredovali tudi s solzivcem in vodnim topom, da so jih potisnili nazaj na turško stran.

Odprtje meja je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015. V EU se vrstijo očitki Erdoganu, da migrante izkorišča za izsiljevanje, da bi zagotovil finančno in politično podporo EU pri uveljavljanju svojih interesov v Siriji in širši regiji. Grčija je na drugi strani deležna kritik zaradi suspenza obravnave prošenj za azil.

Na zaprosilo Grčije za napotitev 100 policistov na kopensko mejo s Turčijo so se odzvale vse države članice unije. Iz Slovenije, ki je sprva sporočila, da bo v pomoč Grčiji zagotovila 35 policistov, bodo tako v silah za hitro posredovanje v Grčiji sodelovali štirje policisti. Od razmer na grško-turški meji in od morebitnega dodatnega zaprosila Grčije za pomoč pa je odvisno, ali bodo kasneje odpotovali še dodatni policisti, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu.

O migrantski krizi na turško-grški meji in izvajanju migracijskega dogovora iz marca 2016 so v ponedeljek v Bruslju razpravljali voditelji institucij EU in Erdogan. Turčija in EU sta leta 2016 sklenili dogovor, v okviru katerega je Turčija preprečila migrantom, da nadaljujejo pot proti Evropi v zameno za šest milijard evrov in bližje odnose. Ankara trdi, da ni prejela vseh sredstev in da EU ni izpolnila vseh obljub, med drugim glede trgovanja.

Na grško-turški meji trenutno brez izgredov

Na grško-turški meji na območju reke Evros je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa noč že tretji dan zapored minila brez izgredov. Po poročanju grške televizije ERT so posamezni migranti sicer poskušali preplezati ograjo na mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule ali prečkati reko Marico.

Po navedbah grške vlade so grški varnostni organi od 29. februarja do 10. marca preprečili približno 43.400 ljudem, da bi iz Turčije po kopnem nezakonito vstopili v Grčijo. Nezakonit prestop meje je uspel 346 migrantom.

Razmere na grških otokih na vzhodu Egejskega morja prav tako ostajajo mirne. Po navedbah grškega ministrstva za migracije že šest dni zapored iz Turčije na otoke ni prišel noben migrant. Zbirni centri na otokih sicer ostajajo prenapolnjeni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine