14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Shell in Unilever zapuščata Nizozemsko

Piše: Jože Jan

Nizozemsko srce in britanski potni list. To je rešitev, ki sta jo našli dve veliki multinacionalki Royal Dutch Shell – podjetje za nafto in plin – in Unilever – potrošniški gigant, ki združuje blagovne znamke kot so Dove, Magnum, Calvé ali Knorr – , da delničarjem prihranita milijarde evrov davka na dividende.

Anglo-nizozemski podjetji sta sporočili, da se selita v London, kjer ju bo vlada Borisa Johnsona sprejela odprtih rok. Osnovni razlog za to odločitev ni brexit, tudi ne operativnost. Razlog je veliko bolj vsakdanji: denar.

Leta 2004 je nizozemska vlada obljubila, da bo odpravila davek na prenos dividend v tujino. Leta so minila, obljuba pa nikdar izpolnjena. Nizozemska bo tako izgubila dve velikanski podjetji. Shell ima tržno vrednost 152.090 milijonov evrov, Unilever pa 98.410 milijonov.

V Veliki Britaniji ni davka na prenos dividend v tujino, kar je prednost za delničarje pa tudi za podjetja, saj lahko lažje pritegnejo vlagatelje kapitala iz vsega sveta.

Da bi preprečili selitev teh velikanov, ki bi jim v prihodnjih mesecih lahko sledili še drugi, je več nizozemskih strank predlagalo obdavčitev 15% vrednosti podjetjem, ki bi hoteli preseliti svoj sedež izven Nizozemske.

Vprašanje je, če lahko Nizozemska uveljavi to novo obdavčitev. »Od samega začetka lahko pride do zelo jasnih težav s pravom EU,« je izjavil César García, univerzitetni profesor finančnega prava. »Dejanski prenos sedeža je zajet v svobodi, ki jo zagotavlja ustava. Vsako podjetje EU lahko svoje matično podjetje preseli v katerokoli državo,« je dodal. 

Vir: La voz de Galicia, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine