19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Severnokorejski voditelj se odpravlja na srečanje s Putinom; bo Rusiji dal orožje za vojno v Ukrajini?

Piše: Sara Kovač (Nova24TV.si)

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in Vladimir Putin načrtujeta srečanje v Rusiji, na katerem bosta razpravljala o orožju. Rusija si namreč želi več orožja za vojno v Ukrajini, severnokorejska delegacija pa je nedavno z vlakom odpotovala v Rusijo, da bi načrtovala Kimov obisk ta mesec, pravijo uradniki.

Vladimir Putin si prizadeva, da bi Kim Jong-un v Moskvo poslal artilerijsko orožje in protitankovske rakete, Kim pa, da bi Rusija Severni Koreji zagotovila napredno tehnologijo za satelite in podmornice na jedrski pogon, so povedali uradniki. Kim si prizadeva tudi za pomoč v hrani za svoj obubožani narod.

Po pisanju ameriškega dnevnika New York Times se bo Kim, ki sicer redko potuje v tujino, še ta mesec z oklepnim vlakom verjetno odpravil v Vladivostok daljnem vzhodu Rusije, kjer se bo srečal s Putinom. Oba voditelja naj bi se udeležila vzhodnega gospodarskega foruma, ki naj bi potekal od 10. do 13. septembra v Vladivostoku. Kim namerava obiskati tudi pomol 33, kjer se privezujejo vojaške ladje ruske pacifiške flote.

Foto: epa

Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost pri Beli hiši Adrienne Watson je dejala, da pogajanja o orožju med Rusijo in Severno Korejo aktivno napredujejo. Po njenih besedah imajo ZDA informacije, da Kim pričakuje nadaljevanje teh pogovorov in tudi diplomatsko sodelovanje na ravni voditeljev. ZDA so prejšnji teden opozorile, da se Rusija že tajno pogaja s Severno Korejo, da bi pridobila strelivo in orožje za invazijo v Ukrajini.

Uradnik na južnokorejskem ministrstvu za združitev, ki skrbi za odnose med Korejama, je dejal, da različni dogodki kažejo na vse večjo možnost sklenitve orožarskega sporazuma med Pjongjangom in Moskvo. “Vsaka oblika sodelovanja med Severno Korejo in sosednjimi državami mora potekati na način, ki ne ogroža mednarodnih norm in miru,” je dejal novinarjem.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine