10.3 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Severnokorejski komunistični diktator Kim Jong Un naj bi dal usmrtiti svojega pogajalca

Severnokorejski diktator Kim Jong Un naj bi dal ubiti uradnika Kim Hyol Chola, ki je sodeloval pri organizaciji neuspelega vrha med Severno Korejo in ZDA, ki je februarja potekal v Hanoju v Vietnamu. Kim Hyol Chol naj bi bil usmrčen marca letos na letališču v Pjongjangu, skupaj s štirimi drugimi višjimi predstavniki zunanjega ministrstva.

Februarski vrh severnokorejskega diktatorja Kim Jong Una in ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Hanoju v Vietnamu, od katerega je cel svet pričakoval konkretne rešitve, je na koncu klavrno propadel, kar je več kot očitno imelo negativne posledice za nekatere severnokorejske predstavnike, ki so se srečanja udeležili. Po poročanju spletnega portala Mail Online je namreč Kim Jong Un že marca poskrbel, da je bil usmrčen Kim Hyol Chol, uradnik, ki ga je spremljal na omenjenem srečanju.

Po poročanju južnokorejskega časopisa Chosun Ilbo je bil Kim Hyol Chol, ki se je na srečanje v Hanoju pripeljal z vlakom skupaj s Kim Jong Unom, ubit marca letos na letališču Mirim v Pjongjangu. Usmrtili naj bi ga, ker naj bi vohunil za ZDA in s tem izdal svojega vrhovnega voditelja. Na omenjenem letališču so bili usmrčeni tudi štirje drugi visoki uradniki severnokorejskega zunanjega ministrstva, ki so bili prav tako obtoženi vohunjenja za ZDA, a njihova identiteta ni znana. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da ZDA informacij o usmrtitvi omenjenih oseb še ne morejo potrditi.

Kim Hyol Chol pa naj ne bi bil edini severnokorejski predstavnik, ki je sodeloval v pogovorih z ZDA, kasneje pa bil žrtev severnokorejske totalitarne represije. V delovno taborišče naj bi bila namreč poslana Kim Song Hye, predstavnica, ki je sodelovala v jedrskih pogovorih s Pompeom, in tolmač Kim Yong Chol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine