18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Severna Koreja ni pripravljena na odpoved jedrskemu orožju v zameno za gospodarsko pomoč

Severnokorejsko vodstvo je danes odločno zavrnilo, da bi se Pjongjang odpovedal svojemu jedrskemu orožju v zameno za gospodarsko pomoč. Južna Koreja pa je sporočila, da obžaluje nepričakovano odpoved načrtovanih pogovorov o spravi med državama.

 

Kot je danes po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA glede vrhunskega srečanja med ZDA in Severno Korejo še sporočil namestnik severnokorejskega zunanjega ministra Kim Kye-gwan, tudi ne bo načrtovanega vrhunskega srečanja s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, če bodo ZDA enostransko vztrajale, da se Severna Koreja odpove svojemu jedrskemu orožju. Kim je ZDA prav tako obtožil, da želi Severno Korejo s političnim pritiskom stisniti v kot, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Vrhunsko srečanje med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom je napovedano 12. junija v Singapurju.

Seul pa je danes izrazil obžalovanje zaradi nepričakovane odpovedi načrtovanih pogovorov o spravi med Korejama. Južnokorejsko ministrstvo za združitev je ob tem Pjongjang pozvalo, naj čim prej pride do pogovorov, ki bodo “Korejskemu polotoku prinesli mir in blaginjo”.

Severna Koreja je svojo južno sosedo seznanila, da je preložila za danes predvideno srečanje zaradi vojaških vaj med Južno Korejo in ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine