15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Senat potrdil Gino Haspel za prvo direktorico Cie

Ameriški senat je v četrtek potrdil Gino Haspel za prvo direktorico ameriške obveščevalne agencije Cia. Za imenovanje Haspelove, ki jo je za položaj predlagal ameriški predsednik Donald Trump, je glasovalo 54 senatorjev, 45 jih je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije. Trump ji je že čestital.

Imenovanje Haspelove, ki je po mnenju mnogih sporno zaradi njene vpletenosti v program mučenja terorističnih osumljencev po napadih v ZDA 11. septembra 2001, je podprlo tudi šest demokratskih senatorjev. Sta pa proti glasovala dva senatorja iz vrst republikancev, tretji republikanec, John McCain, ki je prav tako nasprotoval njenemu imenovanju, pa zaradi hude bolezni ni glasoval.

Haspelova je v torek pisno zagotovila, da pod njenim vodstvom Cia ne bo več mučila, ker to med drugim zmanjšuje ugled ZDA v svetu. Demokratske senatorje je prepričala z zagotovilom, da Cia tega ne bo več počela, tudi če bo tako ukazal predsednik Trump.

Ta je med predsedniško kampanjo leta 2016 grozil s še hujšimi metodami mučenja, kot je utapljanje v vodi, in predlagal tudi pobijanje družinskih članov osumljenih teroristov.

Ameriški predsednik je prvi direktorici Cie v zgodovini že čestital. “Čestitke naši novi direktorici Cie Gini Haspel,” je tvitnil. Ob tem je Haspelovo označil za izredno usposobljeno za položaj.

61-letna Gina Haspel, ki je 30 let opravljala naloge vohunke po Evropi in drugje, je na položaju nasledila Mika Pompea, ki ga je Trump prejšnji mesec imenoval za državnega sekretarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine