0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 oktobra, 2021

Sedaj je odločitev dokončna: generalna skupščina z veliko večino podprla resolucijo o zloglasnem dogovoru ZN o migracijah

Generalna skupščina Združenih narodov je danes z veliko večino potrdila resolucijo o globalnem dogovoru ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Resolucijo je med 152 državami podprla tudi Slovenija, proti pa sta med petimi državami glasovali tudi ZDA in Madžarska.

 

Glasovanja se je vzdržalo 12 držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Slovenija je po napovedih zunanjega ministrstva ob potrditvi podala tudi formalno obrazložitev glasovanja, v kateri je med drugim izpostavila pravno nezavezujočo naravo dogovora ter suverenost držav in njihovo pravico, da same določajo svojo nacionalno migracijsko politiko in zakonodajo. Poudarila je tudi razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami, obveznost držav, da ponovno sprejemajo svoje državljane, ter pomen naslavljanja vzrokov migracij.

Dogovor ZN je prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij v interesu držav, migrantov in skupnosti, ki jih gostijo. Več kot 150 držav članic ZN je k dogovoru pristopilo pretekli teden na medvladni konferenci v Maroku.

Več držav, med njimi tudi ZDA in Madžarska, se dogovoru ni pridružilo, saj menijo, da izenačuje zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav pri migracijski politiki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine