15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Sebastian Kurz začel pogovore o oblikovanju nove avstrijske koalicije

Vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je danes začel pogovore o oblikovanju koalicije. Vodja socialdemokratov (SPÖ) Pamela Rendi-Wagner, ki se je prva srečala s Kurzem, je pogovore označila za “prijateljsko izmenjavo”, podrobnosti pa nista razkrila. Z vodjo svobodnjakov Norbertom Hoferjem (FPÖ) pa sta govorila o varnosti.

Rendi-Wagnerjeva je povedala, da sta s Kurzem zelo površinsko razpravljala o glavnih temah. Morebitnih pogojev še niso določali, je dodala po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Ali se bodo pogovori med strankama, ki sta na nedavnih volitvah zasedli prvo in drugo mesto, nadaljevali, je po besedah vodje SPÖ odvisno od ÖVP.

Rendi-Wagnerjeva se je po pogovorih na štiri oči z mandatarjem za sestavo vlade sestala še z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom, s katerim sta se strinjala, da je treba začeti iskati skupne rešitve.

Rešitve za prihodnost deloma potrebujejo tudi spremembe, je dejala in kot pomembne točke izpostavila pravično delovno okolje in delovne odnose. Zavzemajo se tudi za reforme na področjih zdravstva, izobraževanja in oskrbe. Izpostavila je tudi pomen boja proti podnebni krizi. To po njenih besedah niso pogoji za koalicijske pogovore, so pa teme, ki morajo biti visoko na agendi prihodnje vlade.

Kurz se je nato sestal še s prvakom FPÖ Hoferjem, ki je pogovore označil za zelo dobre. “Strinjala sva se, da bi bilo treba za novo vlado premagati določene izzive,” je dejal Hofer. Pojasnil je, da sta govorila o vprašanjih, povezanih s pešanjem gospodarske rasti, pa tudi o varnosti. Govorila sta tudi o vplivih brexita na gospodarstvo in o konfliktih v Siriji in Turčiji, je še povedal Hofer.

Svobodnjaki so sicer po volilnem porazu napovedali, da odhajajo v opozicijo, Hofer pa se je izognil konkretnejšemu odgovoru na vprašanje, ali bi jih Kurz lahko pregovoril nazaj k sodelovanju v vladi, še poroča APA. “Govorila sva o prihodnjih poteh,” je zgolj odgovoril Hofer. Napovedal je tudi, da bodo morali konsolidirati vrste v stranki, nov začetek pa naj bi prinesla “velika klavzura”, ki jo nameravajo pripraviti decembra, je še pojasnil Hofer.

Napovedal pa je, da bodo Kurzeva koalicijska usklajevanja trajala še kar dolgo časa. Še posebej morebitna koalicijska usklajevanja Kurza z Zelenimi, s katerimi da ima ÖVP kar veliko razlik. Hofer je prepričan, da “ob božiču še ne bo nove vlade”.

Kurz, ki je bil avstrijski kancler že med decembrom 2017 in majem letos, je v ponedeljek dobil mandat za sestavo nove avstrijske vlade. Pripravljalne pogovore s strankami bo nadaljeval v sredo, ko se bo sestal še s predsednico Neosa Beate-Meinl Reisinger in vodjo Zelenih Wernerjem Koglerjem.

Kurz lahko oblikuje tri različne koalicije iz dveh strank, ki bi v parlamentu imele trdno večino. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine