11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Sebastian Kurz za boj proti nezakonitim migracijam: Prioriteta sta varnost in zaščita državljanov EU

Boj proti nezakonitim migracijam bo glavna skrb avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije, je danes v predstavitvi prioritet predsedovanja v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Migrantska kriza je v zadnjih letih povzročila veliko negotovost med ljudmi v Evropi in omajala njihovo zaupanje v naše sposobnosti zagotavljanja zaščite, je povedal Kurz. Zato mora biti naša najvišja prioriteta varnost v Evropi in zaščita evropskih državljanov, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Zaščita zunanjih meja je, kot pravi Kurz, temeljni pogoj, “če želimo ohraniti stoletni projekt schengenskega prostora brez meja”. Pri tem je izpostavil tudi sodelovanje s severnoafriškimi državami.

Na vrhu EU minuli teden v Bruslju je bil dosežen pomemben korak v pravo smer, je še poudaril. “Odločilno je namreč, kje se izkrcajo v Sredozemskem morju rešeni migranti. Mi moramo odločati, kdo lahko pride v EU in kdo ne,” je poudaril in izpostavil dogovor o t. i. platformah za izkrcanje migrantov zunaj EU, ki so ga dosegli na vrhu.

Na vrhu so se dogovorili tudi o krepitvi evropske agencije za varovanje zunanjih meja Frontex, kar bodo po Junckerjevih besedah uresničili že do leta 2020, namesto do leta 2027, kot je bilo sprva predvideno. Frontex bo po novem sestavljalo 10.000 pripadnikov, dobil pa bo tudi dodatna letala, ladje in vozila. “Tega se je treba lotiti v prihodnjih dneh, tednih,” je dejal.

Med prioritetami avstrijskega predsedovanja bo po navedbah Kurza tudi stabilnost na Zahodnem Balkanu, saj se “Evropa, ki varuje”, kar je tudi geslo predsedovanja, ne konča na zunanjih mejah EU. Pozdravil je tudi dogovor o imenu Makedonije, ki sta ga sklenila Skopje in Atene, ter zeleno luč za pristopna pogajanja z Makedonijo in Albanijo.

Dunaj se bo v okviru svojega polletnega vodenja Sveta EU zavzemal tudi za zagotavljanje blaginje in digitalizacijo. “V zadnjih 20 letih smo (na tem področju) malo zaspali,” je povedal. Potreben je “pravi nov začetek”, če želijo evropska podjetja še naprej igrati vlogo na svetovnem trgu, je izpostavil.

Spregovoril je tudi o pogajanjih o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027, pri čemer je dejal, da se je treba pogajati spoštljivo. Ne sme pa biti članic prvega in drugega razreda, je poudaril. Glede brexita je dejal, da mora Evropa ostati enotna in se zavzel za urejen izstop Velike Britanije iz EU.

Kurz je bil v razpravi evropskih poslancev deležen tako podpore kot kritik. Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v parlamentu Manfred Weber je dejal, da ima avstrijski kancler polno podporo pri zaščiti zunanjih meja. “Zdaj mora Evropa več investirati in delo postaviti pred migracije,” je še poudaril.

Vodja evropskih socialdemokratov (S&D) Udo Bullmann je ob tem opozoril, da “se na področju migracij že soočamo z evropsko krizo”, kjer vidimo domino učinek in razpad schengna. “Pred kratkim smo denimo na avstrijsko-slovenski meji videli 700 oboroženih pripadnikov varnostnih sil,” je dodal, pri čemer je mislil na vajo avstrijskih oblasti za zajezitev migracij v Špilju. Takšen razvoj dogodkov odklanjamo, saj “to ni Evropa, kakršno si želimo”.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine