12.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Se zgledujejo po Sloveniji ali jih je strah francoskega scenarija? Vladajoči španski socialisti načrtujejo zvišanje minimalne plače za 22 odstotkov

Predsednik španske vlade Pedro Sanchez je danes napovedal, da bo njegov kabinet prihodnji teden odobril 22-odstotno zvišanje minimalne plače z letom 2019 na 1050 evrov. Zvišanje, “največje po letu 1977”, bo vlada potrdila na seji v Barceloni 21. decembra, je povedal v parlamentu.

 

Ta ukrep je predviden tudi v osnutku proračunskega načrta za leto 2019, za katerega manjšinska vlada Sanchezove socialistične stranke ni dobila potrditve v parlamentu, zato bo zdaj sprejet z odlokom.

Napoved iz Španije prihaja le nekaj dni po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron v odzivu na nasilne proteste t.i. rumenih jopičev, ki že več tednov pretresajo državo, napovedal zvišanje minimalne plače za 100 evrov z naslednjim letom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po več letih letih varčevalne politike, ki jo je Španija uvedla kot odziv na finančno krizo v letu 2008, se zdaj vlada v Madridu sooča z vse večjimi pritiski, naj omili stroge ukrepe, še posebej za najslabše plačane.

Minimalno plačo so sicer nedavno dvignili tudi v Sloveniji, delodajalci pa so opozorili, da je ta ukrep slabo premišljen in dolgoročno škodljiv.

Zadnje novice

Sorodne vsebine