10.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Se zaostruje med Londonom in Pekingom? Britanci zaradi kritik glede Hongkonga na zagovor poklicali kitajskega veleposlanika

Velika Britanija je danes zaradi “nesprejemljivih in netočnih” kitajskih komentarjev glede Hongkonga na zagovor poklicala kitajskega veleposlanika na Otoku Liu Xiaominga. Veleposlanik in kitajsko zunanje ministrstvo sta bila pred tem kritična do izjav britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta glede protestov v Hongkongu.

 

“Nobena država nima pravice, da se vmešava (v Hongkong),” je po poročanju britanskih medijev povedal Liu. Britanska stran se je pri množičnih protestih v Hongkongu po njegovih besedah postavila na napačno stran in podprla “nasilne kršitelje zakonov”.

“Upam, da se bo britanska vlada zavedla posledic (…) in se vzdržala nadaljnjega vmešavanja in škodovanja odnosom,” je še povedal na novinarski konferenci.

Hunta, ki se poteguje za položaj britanskega premierja, je pozval k spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti ter nevmešavanju v notranje zadeve. “Če bodo ta načela kršena, bodo težave v odnosih med državama,” je povedal po navedbah tujih tiskovnih agencij.

Britanski zunanji minister se je v torek oglasil spričo množičnih protestov proti hongkonški vladi, ki so v ponedeljek potekali v tej nekdanji britanski koloniji. Protestniki so med drugim vdrli v tamkajšnji parlament. Nasprotujejo predvsem predlogu zakona o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

“Hongkong je del Kitajske in to moramo sprejeti. A svoboščine v Hongkongu so zagotovljene v skupni izjavi, ki jo je Kitajska podpisala z nekdanjo kolonialno silo Veliko Britanijo,” je v torek izjavil Hunt. “Pričakujemo, da se bo pravno zavezujoči dogovor spoštoval, če ne, bodo sledile resne posledice,” je dodal.

V skladu z dogovorom iz leta 1984, po katerem je Velika Britanija leta 1997 Kitajski vrnila Hongkong, tamkajšnji prebivalci po načelu ena država, dva sistema, uživajo delno avtonomijo ter obsežne pravice in svoboščine, ki jih prebivalci kitajske celine ne poznajo. A hongkonški protestniki trdijo, da se Peking s pomočjo neizvoljenih hongkonških voditeljev umika od tega dogovora.

Že pred kitajskim veleposlanikom na Otoku je bilo do Huntovih izjav kritično kitajsko zunanje ministrstvo. “Zdi se, da fantazira o zbledeli slavi britanskega kolonializma,” so komentirali njegove izjave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine