-5.2 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Se Vladimir Putin pripravlja na nov val mobilizacije?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Ruski uradniki se pripravljajo na nadaljevanje prizadevanj za prikrito mobilizacijo, čeprav je še vedno v teku jesenski naborniški cikel. To bo po navedbah enega najbolj uglednih obramboslovskih inštitutov na svetu Institute of war dodatno preplavilo že tako preobremenjeni ruski vojaški aparat. 

Na ruskih kanalih Telegrama se je 18. novembra aktivno razpravljalo o kazalnikih, da se Kremelj pripravlja na drugi val mobilizacije, razširilo pa se je tudi sliko osnutka poziva, ki ga je prejel državljan Sankt Peterburga. Rečeno naj bi mu bilo, naj se januarja 2023 pripravi na mobilizacijo, čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da 31. oktober predstavlja uradni konec delne mobilizacije.

Zaposlene se še naprej pripravlja na mobilizacijo
Blogerji, ki naj bi prihajali iz vojaških vrst, so dodatno razširili trditve, da se bo splošna mobilizacija začela decembra ali januarja. Neodvisni ruski mediji so 18. novembra objavili izsledke preiskave, ki kažejo, da državne strukture in podjetja še naprej pripravljajo svoje zaposlene na mobilizacijo, tako da jih pošiljajo na različne programe usposabljanja in izobraževalne tečaje, povezane z mobilizacijo.

Eden od ruskih medijev je izpostavil, da je vojaško sodišče v okrožju Odintsovo, ki se nahaja v moskovski regiji, nenamerno potrdilo, da se mobilizacija kljub formalnemu koncu še naprej nadaljuje. Sodišče naj bi mobilizirancu očitalo, da je 13. novembra “med opravljanjem dolžnosti vojaške službe ali v zvezi z opravljanjem teh nalog v času mobilizacije” pretepel svojega poveljnika, kar kaže na to, da sodišče deluje po zakonu in na podlagi tega, da mobilizacija še vedno poteka. Kremelj je sicer sporočil, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ni potrebno podpisati odloka o uradnem zaključku obdobja mobilizacije.

Foto: epa

Nadaljevanje prikritih mobilizacijskih prizadevanj in morebitne priprave na nov mobilizacijski val v tandemu s trenutnim jesenskim naborniškim ciklom bodo po vsej verjetnosti predstavljale precejšnjo obremenitev že za tako preobremenjen ruski aparat, ki je zadolžen za ustvarjanje oboroženih sil. Kot je Institute of war predhodno ocenil, je Putin verjetno odredil konec delne mobilizacije, da bi sprostil birokratske in administrativne zmogljivosti. Vendar pa je očitno, da ruske oblasti nikoli niso povsem ustavile prizadevanj za mobilizacijo, kar pomeni, da je omejeno število mobiliziranih nabornikov še vedno prisiljeno iti skozi sistem usposabljanja, enako pa velja tudi za nabornike, ki gredo hkrati skozi svoj cikel usposabljanja. To bo verjetno povzročilo še slabšo kakovost usposabljanja tako za mobilizirane nabornike kot za vojaške obveznike. Nov val mobilizacije v prihodnjih mesecih bo po prepričanju inštituta samo še poslabšal situacijo in verjetno poslabšal splošno kakovost ruskih vojaških čet, ki bodo poslane na fronto v Ukrajini.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine