18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Se v Venezueli obeta državljanska vojna? Predsednik parlamenta se je uprl diktatorju Maduru in se oklical za začasnega predsednika države

Predsednik venezuelskega parlamenta Juan Guaido se je danes razglasil za začasnega predsednika države. “Uradno prisegam za predsednika države, da bi dosegel končanje nasilne prilastitve oblasti,” je dejal pred več tisoč protivladnimi protestniki v Caracasu. ZDA in Organizacija ameriških držav so ga že priznale kot začasnega predsednika.

 

 

Guaido se je za začasnega predsednika razglasil med protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru, na katerih se je po poročanju tujih tiskovnih agencij po vsej državi zbralo več sto tisoč ljudi. Množica v prestolnici je ob razglasitvi zapela venezuelsko himno in začela ploskati.

Ameriški predsednik Donald Trump je kmalu zatem sporočil, da Guaida priznava kot začasnega predsednika, in pozval druge zahodne države, naj storijo enako. Poudaril je, da je venezuelski parlament “edina legitimna veja venezuelske oblasti”.

Kot začasnega predsednika Venezuele je Guaida priznala tudi Organizacija ameriških držav (OAS). “Ima našo podporo, da državo znova popelje v demokracijo,” je na družbenem omrežju Twitter zapisal generalni sekretar organizacije Luis Almagro.

Maduro je 10. januarja prisegel za drugi predsedniški mandat. Pet dni zatem je venezuelski parlament, v katerem ima večino opozicija, sprejel deklaracijo, v kateri je nov mandat predsednika Madura razglasil za nezakonitega. S tem se je država približala možnosti razpisa predčasnih volitev.

Parlament je za danes pozval k protestom, ki so na venezuelske ulice privabili številne Madurove nasprotnike, napovedano pa je tudi zborovanje njegovih podpornikov. Že v noči na danes so sicer izbruhnili spopadi med nasprotniki in podporniki predsednika, ki so zahtevali štiri smrtne žrtve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine