9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Se Rusija pripravlja na vdor? Zveza Nato napovedala največjo vojaško vajo od konca hladne vojne

Piše: C. R.

Zveza Nato je danes napovedala, da bo prihodnji teden začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne. V vaji z imenom Steadfast Defender bo sodelovalo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in Švedske, ki se bodo več mesecev urili za odvračanje ruske agresije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vaja Steadfast Defender bo trajala do konca maja, v njej pa bodo sodelovale enote iz vseh 31 držav članic Nata in kandidatke Švedske, je pojasnil vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli. “To je rekordno število vojakov, ki jih lahko vključimo v vajo v takšnem obsegu,” pa je dejal predsednik vojaškega odbora Nata, admiral Rob Bauer.

Po njegovih besedah se mora tudi civilna družba v članicah zavezništva pripraviti na morebitno vojno z Rusijo. “Zavedati se moramo, da ni samoumevno, da bomo živeli v miru,” je opozoril. Ob tem je poudaril, da Nato ne išče konflikta, temveč mora biti nanj v primeru napada le pripravljen.

Osrednji scenarij vaje naj bi bila simulacija ruskega napada na članice zavezništva, kar bi sicer sprožilo 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

Steadfast Defender bo največja Natova vaja po vaji Reforger iz leta 1988. Sestavljena bo iz več manjših vaj, potekala pa bo na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. V njej bo sodelovalo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1100 bojnih vozil.

Nato je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedel več vojaških vaj. Zadnje največje vaje zavezništva od konca hladne vojne, imenovane Trojni stik (Trident Juncture), so potekale leta 2018, večinoma na Norveškem. V njih je sodelovalo približno 51.000 vojakov, vključno s 232-članskim kontingentom Slovenske vojske.

Velika Britanija je v ponedeljek napovedala, da bo na vajo napotila 20.000 pripadnikov svojih oboroženih sil. Po besedah britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa bo to največja napotitev britanskih vojakov na misijo pod okriljem zavezništva v zadnjih štirih desetletjih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine