15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Se Kremelj sooča z napadi brezpilotskih letal, ki jih pošiljajo proukrajinski operativci znotraj Rusije?

Piše: C. R.
 
Kot poroča CNN, je Ukrajini uspelo vzpostaviti v Rusiji mrežo simpatizerjev in nasprotnikov Kremlja, katerih cilj je povzročati sabotaže in si prizadevati za onemogočenje določenih ruskih ciljev. Ukrajina naj bi jim začela zagotavljati tudi brezpilotna letala za izvedbo napadov, trdijo viri CNN-a, ki imajo dostop do ameriških obveščevalnih podatkov glede tega.
Kot trdijo viri iz vrst ameriških uradnikov, naj bi v začetku maja ti »agenti« na ruskih tleh izvedli napad z brezpilotnimi letali, tarča katerih je bil Kremelj. Brezpilotna letala naj bi izstrelili v Rusiji, namesto da bi prišla iz Ukrajine. Zaenkrat ostaja nejasno, če so bili iz samega ruskega ozemlja izvedeni tudi nedavni dronski napadi, vključujoč napad na stanovanjsko sosesko blizu Moskve in napad na naftne rafinerije na jugu Rusije.
Ameriški uradniki vsekakor menijo, da je Ukrajina v Rusiji vzpostavila celice saboterjev, članih kateri so Ukrajini naklonjeni in za takšno vojskovanje dobro izurjeni operativci. CNN poroča tudi, da sta dva vira povedala, da naj bi obstajale tihotapske poti, po katerih bi lahko brezpilotna letala ali njihove sestavne dele Ukrajina poslala v Rusijo, kjer bi jih nato sestavili. Kot je opozoril eden od virov, je ukrajinsko-ruska meja zelo velika in jo je težko nadzorovati. Ukrajinci naj bi tako tihotapili že več let – odkar traja spor s proruskimi silami – v Rusijo marsikaj.
Je pa tiskovni predstavnik vodje ukrajinske varnostne službe za CNN povedal, da se bodo skrivnostne eksplozije in napadi brezpilotnih letal znotraj Rusije nadaljevali. Dodal je, da bo tovrstne primere komentiral šele po zmagi Ukrajine.
Skrivnostne eksplozije se v Rusiji pojavljajo že celo leto, tarče pa so večinoma skladišča nafte in goriva, železnice, vojaški uradi, in cevovodi. V zadnjih tednih pa naj bi bili tovrstni napadi v porastu. Med njimi najbolj izstopa napad na stavbo Kremlja. »Zdi se, da gre za “vrhunec večmesečnih prizadevanj” Ukrajincev za vzpostavitev infrastrukture za takšne sabotaže, je dejal eden od virov, seznanjenih z obveščevalnimi podatki«, piše ob tem CNN.
Več virov naj bi razložilo tudi, da je vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kyrylo Budanov predlagal nekatere najbolj drzne načrte za operacije proti Rusiji. Tajni dokumenti Pentagona, ki so v začetku leta pricurljali na splet, naj bi razkrili, da je CIA pozvala Budanova, da “preloži” napade na Rusijo ob obletnici njene invazije na Ukrajino. Budanov se je strinjal, je pisalo v tajnih dokumentih. Toda 28. februarja, le nekaj dni po enoletni obletnici vojne, so bila v bližini Moskve opažena brezpilotna letala.
V drugem razkritem poročilu ameriške obveščevalne službe, ki ga je pridobila televizija CNN piše, da je Zelenski konec februarja “predlagal, da bi z brezpilotnimi letali udarili po ruskih lokacijah v Rostovski regiji”, saj Ukrajina nima orožja dolgega dosega, ki bi lahko doseglo tako daleč.
Ni jasno, ali se je ta načrt nadaljeval, vendar so naftni objekti v Rostovski oblasti zagoreli, potem ko so jih v zadnjem letu večkrat zadeli domnevni droni. Napade zdaj preiskuje Rusija, in jih označuje za “kriminalna dejanja oboroženih formacij Ukrajine”.
Budanov je za Yahoo News odgovoril na vprašanje o pod avtomobilom podstavljeni bombi, ki je lani ubila hčerko ruskega filozofa Aleksandra Dugina odgovoril samo: »Komentiral bo le, da smo pobijali Ruse«. Po ocenah ameriških obveščevalcev naj bi napad odobrili določeni elementi ukrajinske vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine