6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Še kakšen mesec nazaj je Turčija odpirala mejo z Grčijo za migrante, zdaj jo pa povsem zapira

Turčija bo opolnoči zaradi izbruha novega koronavirusa zaprla mejo z Grčijo in Bolgarijo, poročajo turški mediji. Ankara mejo zapira, potem ko je konec februarja mejo z Grčijo odprla za begunce in migrante, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

 

Od polnoči po lokalnem času (22. ure po srednjeevropskem) bodo zaprti mejni prehodi z Grčijo in Bolgarijo, je danes sporočilo turško notranje ministrstvo po poročanju turške zasebne tiskovne agencije Dogan.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pretekli mesec mejo z Grčijo odprl za begunce in migrante, ki skušajo v Evropo, kar je sprožilo spor s sosednjo državo in Evropsko unijo. Več tisoč ljudi se je odpravilo na mejo, da bi jo prečkali, a jim je grška policija to preprečila.

Bruselj je Erdogana obtožil izkoriščanja migrantov za pritisk na unijo. Turčija si želi skleniti nov migracijski dogovor z EU. Trenutno velja dogovor iz leta 2016, v okviru katerega je Turčija preprečila migrantom, da nadaljujejo pot proti Evropi v zameno za šest milijard evrov in tesnejše odnose. Ankara sedaj trdi, da ni prejela vseh sredstev in da EU ni izpolnila vseh obljub, med drugim glede trgovanja.

Turčija, kjer so doslej zabeležili 98 primerov okužb z novim koronavirusom, en človek pa je umrl, je že pred tem sprejela več ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Med drugim je prekinila letalske povezave z okoli 20 državami in zaprla šole.

Zadnje novice

Sorodne vsebine