24.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Še ena Putinova nespodobna poteza: olajšal je pridobitev ruskega državljanstva za vse Ukrajince

Piše: C. R., STA

Ruski avtokrat Vladimir Putin je danes izdal odlok, ki omogoča hitrejšo pridobitev ruskega državljanstva za vse prebivalce Ukrajine. Predhodno je ta možnost veljala le za prebivalce obeh separatističnih republik Doneck in Lugansk, ki ju priznava Moskva, ter za regiji Herson in Zaporožje, kjer ruska vojska nadzoruje večje dele ozemlja.

Danes objavljeni odlok ruskega predsednika med drugim navaja, da se “vsem državljanom Ukrajine” omogoči “pravica, da zaprosijo za sprejem v državljanstvo Ruske federacije na poenostavljen način”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Putin je že maja olajšal pridobitev ruskega državljanstva za prebivalce dveh ukrajinskih regij in sicer Hersona, ki je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil, in jugovzhodne regije Zaporožje, ki je delno pod nadzorom Rusije.

Moskva je sicer leta 2019 izdala odlok, s katerim je olajšala izdajo potnih listov za prebivalce samooklicanih proruskih ljudskih republik Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine.

“Prebivalci Ukrajine, Ljudske republike Doneck (DPR) in Ljudske republike Lugansk (LPR) ter ljudje, ki nimajo stalnega državljanstva DPR, LPR ali Ukrajine, imajo možnost, da se prijavijo za pridobitev državljanstva Ruske Federacije v skladu z zakonom o državljanstvu Ruske federacije,” je navedeno v odloku, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Kot še navaja odlok, služenje v oboroženih silah ali organih pregona v obeh republikah Donbasa ne bo ovira za pridobitev ruskega državljanstva.

V skladu z rusko zakonodajo poenostavljeni postopek omogoča vložitev prošnje za pridobitev ruskega državljanstva brez izpolnjevanja številnih predpogojev, kot je petletno življenje v Rusiji, vir dohodka in opravljen izpit iz ruščine, še navaja Tass.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine