4.8 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Še ena norost političnih korektnežev: Mestni svet v Oxfordu univerzi predlaga, naj odstrani kip Cecila Rhodesa

Mestni svet v Oxfordu je danes predlagal tamkajšnji univerzi, naj odstrani kip britanskega poslovneža in kolonizatorja v Južni Afriki Cecila Rhodesa, ki stoji na vhodu v enega od kolidžev univerze, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za poskus odstranitve kipa človeka, ki je pomebno prispeval k razvoju južne Afrike.

Mestni svet v tem britanskem mestu se je za to potezo odločil pred protestom za odstranitev kipa, napovedanem za danes. Rhodes velja za nekatere za kontroverzno osebnost 19. stoletja zaradi svoje domnevne podpore ukrepom, ki naj bi temnopolte v Južni Afriki obravnavali kot manjvredne.

Vodja mestnega sveta Susan Brown je sporočila, da je kolidž Oriel v pismu pozvala, naj zaprosi za dovoljenje za odstranitev kipa. Zakonodaja namreč spremembe na zgodovinsko pomembnih stavbah dovoljuje le v najbolj izjemnih razmerah.

“A to so izjemne razmere in mestni svet si želi sodelovati z Orielom, da bi našli pravo ravnovesje med zakonom, ki ščiti naše zgodovinske zgradbe, in moralno obvezo o premisleku o simboliki tega kipa,” je zapisala.

Kampanja za odstranitev kipa Rhodesa je po nekaj letih ponovno oživela, potem ko so udeleženci t. i. protesta proti rasizmu oziroma tam zbrana drhal v Bristolu na jugozahodu države prevrnili kip trgovca s sužnji iz 18. stoletja Edwarda Colstona.

Študentje univerze Oxford si za odstranitev kipa Rhodesa prizadevajo že od leta 2015. Po zrušitvi kipa Colstona v Bristolu so sprožili spletno peticijo za odstranitev kipa Rhodesa, ki jo je po navedbah dpa doslej podpisalo več kot 10.000 ljudi.

Več o Cecilu Rhodesu si lahko preberete tukaj.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine