8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Še ena klofuta Bruslju: Finska vlada želi z novo zakonodajo zaostriti azilno politiko

Piše: C. R. 

Finska vlada je danes vložila predlog zakona, s katerim med drugim želi zaostriti azilno politiko in obmejni straži omogočiti zavračanje prosilcev za azil na mejah. Predlog sledi porastu števila prihodov migrantov na vzhodni meji z Rusijo, pri čemer v Helsinkih trdijo, da gre za namerno ustvarjanje pritiska.

Finski premier Petteri Orpo je danes dejal, da Finska potrebuje nova “pravna orodja”, potem ko je v zadnjih mesecih zabeležila povečano število prihodov prosilcev za azil na več kot 1300 kilometrov dolgi vzhodni meji z Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je cilj predlaganega zakona “obvladovanje instrumentaliziranih migracij” in “preprečevanje pritiska na Finsko”.

Finska vlada je v začetku aprila za nedoločen čas podaljšala zaprtje meje z Rusijo in omejila dostop do nekaterih mejnih prehodov v pristaniščih, da bi s tem preprečila morebitno širjenje migracijske problematike na pomorske poti.

V Helsinkih namreč trdijo, da Rusija s pošiljanjem migrantov namerno ustvarja pritisk na finsko mejo, kar v Kremlju zanikajo.

Z zakonskim predlogom želi finska vlada med drugim uvesti omejitve na področju prošenj za azil, v skladu s katerimi bi jih lahko vložili le tisti, ki potrebujejo posebno zaščito, kot so otroci ali invalidi.

O upravičenosti prošenj za azil bi lahko samostojno presojala finska obmejna straža. Tiste, ki do zaščite po novem zakonu ne bodo upravičeni, bi lahko na meji zavrnili oziroma jih izgnali iz države.

Vlada želi zakon sprejeti po izrednem postopku, ker naj bi obstajal utemeljen sum, da skuša tuja država ogrožati finsko suverenost in nacionalno varnost.

Predlog je že naletel na očitke in kritike, češ da je v nasprotju z mednarodnimi sporazumi in ustavnimi določili. Vlada trdi, da je vse pomisleke vzela v obzir.

Da bi bil predlog zakona sprejet, mora najprej prestati glasovanje s petšestinsko večino v parlamentu, nato ga mora odobriti še nedavno izvoljeni predsednik države Alexander Stubb.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine