24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Še en socialistični evroposlanec v zvezi z afero Katargate obtožen korupcije

Piše: STA, G. B. 

Belgijski evroposlanec Marc Tarabella je bil včeraj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obtožen zaradi korupcije, potem ko je policija v petek v okviru preiskave korupcijskega škandala o podkupovanju v Evropskem parlamentu s strani Maroka in Katarja preiskala njegov bančni sef in Tarabello tudi pridržala.

Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric van der Sijpt je za AFP povedal, da je bil Tarabella obtožen korupcije, pranja denarja in “sodelovanja v kriminalni združbi”.

Belgijski organi pregona so v petek izvedli več racij, v katerih so preiskali sef 59-letnega Tarabelle v mestu Liege in pisarno v mestni hiši Anthisnes, kjer je evropski poslanec tudi župan. Pozneje so v Italiji prijeli še enega evroposlanca, domnevno vpletenega v škandal, in sicer Italijana Andrea Cozzolina.

Evropski parlament je 2. februarja zaradi preiskave izglasoval odvzem imunitete tako Tarabelli kot Cozollinu. Poleg tega so v poslanski skupini socialistov (S&D) Tarabelli ukinili članstvo, Cozzolino pa je iz nje izstopil sam.

Oba sicer vztrajata, da sta nedolžna, Tarabella pa je po navedbah AFP izjavil, da se veseli priložnosti, da opere svoje ime. Oblasti v Katarju in Maroku medtem zanikajo kakršno koli vpletenost v primer.

Zaradi vpletenosti v škandal, ki je močno pretresel Evropski parlament, so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica parlamenta Eva Kaili, parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi ter vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca. Figo-Talamanco so 6. februarja nato izpustili.

V povezavi s preiskavo so preiskovalci že decembra, ko je afera izbruhnila, izvedli racije na več naslovih, med drugim na domovih in v pisarnah v Belgiji, Italiji in Grčiji. Zasegli so 1,5 milijona evrov v gotovini, računalnike in mobilne telefone.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine