12.9 C
Ljubljana
sreda, 10 avgusta, 2022

Še en izvoznik laži: Zijad Bećirović – priključen z denarci slovenske globoke države in skrajnimi islamskimi krogi

Piše: Sara Rančigaj

Za Radio Sarajevo je obtožbe zoper premierja, ki jih je premier zavrnil, komentiral direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES), ki se v veliki meri financira tudi s strani slovenskih paradržavnih podjetij, ki nimajo nobene povezave z njegovo raziskovalno dejavnostjo – denimo energetika in komunala. Janši očita, da želi s pomočjo Višegrajske skupine vsiliti druge vrednote in Sloveniji očita prejemanje evropskega denarja in, da ne podpira ideje o raznolikosti Evrope. V nadaljevanju je celo Janšo podlo obtožil, da želi svoje vrednote razširiti tudi na Balkan in podpira izgon muslimanov. Bećirović je sicer tesno povezan z radikalnimi islamskimi krogi na Bližnjem vzhodu, tudi turškim samodržcem Erdoganom, ki je skrajno ponižal predsednico Evropske komisije, Ursulo Von der Leyen.

Zijad Bećirović je direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES). V Sloveniji boste težko našli podoben inštitut, ki bi imel s strani paradržavnih podjetij toliko sponzorjev, kot jih ima prav ta inštitut, največ ga financira Mestna občina Koper in ELES, trenutno pa sodeluje z energetskim podjetjem E3. Kot poroča bosanski časopis Avaz.ba, je sicer Bečirović v Sloveniji pod budnim očesom policije, ker naj bi imel tesne vezi z radikalnimi islamskimi krogi na Bližnjem vzhodu.

Obstaja sum, na kakšen način in s čigavim denarjem se financira inštitut, ki je bil ustanovljen že leta 2002, nima pa nikakršne znanstvene reference. Njegova soustanovitelja sta sicer še Aljaf Bakhatyar (ki živi v Zagorju ob Savi in je na spisku uradnih sodnih tolmačev Ministrstva za pravosodje, in sicer za kurdski jezik) in Mirko Pejanović, bosansko-hercegovski politiki, ki je bil za časa razpada Jugoslavije član Predsedstva Republike Bosne in Hercegovine.

Prejemki iz državne blagajne zavodu IFIMES (Vir: ERAR)

Evropski svet ni potrdil obstoj non-paperja
Bećirović se je za Radio Sarajevo odzval na “pogovor” premierja Janeza Janše s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Bećirović je prepričan, da Janša namerava slovensko predsedovanje EU, ki se začne 1. julija, na dnevni red uvrstiti svojo vizijo “konca razpada Jugoslavije”. Podobno so navajali tudi nekateri mediji iz BiH, ki so poročali, da naj bi Janša Michelu izročil “non-paper” o Balkanu. “Slovenija sicer resno išče rešitve za razvoj regije in EU perspektivo držav Zahodnega Balkana, s takimi zapisi pa se ravno ta cilj skuša onemogočiti,” je že zavrgel navedbe medijev premier in povedal, da je Michela videl enkrat lani. Tudi v Evropskem svetu so dejali, da ne morejo potrditi obstoja o tem, da bi prejeli zloglasni “non-paper”.

 

Bećirović Sloveniji in Višegrajski skupini očita prejemanje evropskih sredstev, sam pa se financira z denarjem iz državnega proračuna
Medtem pa Bećirović poudarja, da dopisnik Dela v Bruslju Peter Žerjavič še vedno poudarja (kljub temu, da je Žerjavič kasneje dejal, da Bruselj tega ni potrdil), da je premier poslal “non-paper” v Bruselj in navajajo, da v tem primeru odziv Janše ni presenetljiv, saj je že dolgo del togih desničarskih struktur v Evropi in “pridružena” članica Višegrajske skupine držav, “ki skuša vsiliti nekatere svoje kvazievropske vrednote znotraj EU”. “Po drugi strani pa te države prejemajo več sredstev od EU, kot jo plačajo v proračun EU,” je očital Bećirović, ki svoj inštitut financira iz paradržavnih podjetij, ki pa nimajo nobene veze z znanstvenim delom njegovega inštituta – denimo energetika in komunala.

Zijad Bečirović s turškim diktatorjem Recep Tayipom Erdoganom. (Foto: epa)

Po njegovih besedah ​​sta zmaga Josepha Bidena na ameriških predsedniških volitvah in izstop Orbanovega Fidesa iz Evropske ljudske stranke privedla do “reorganizacije toge politične desnice v Evropi”. Prepričan je, da se bodo ukvarjali z Bosno, kot odličnim izhodiščem za uresničitev idej o poudarjanju krščanskih vrednot, premoči krščanstva, antisemitizma in to, da je Evropo treba braniti pred tujimi napadi, predvsem Islama in muslimanov. “Hercegovina je odlično izhodišče za uresničitev takšnih idej. V osnovi za takšno ideologijo ali vrednotami stoji politična hinavščina in pogosto zločin ogromnega obsega,” pravi Bećirović, ki je po navedbah bosanskih medijev pod drobnogledom policije zaradi povezovanja z radikalnimi islamskimi krogi na Bližnjem vzhodu.

Bećirović ustvarja lažen preplah in trdi, da želi Janša škoditi Bosancem in Hercegovcem
Bećirović je še prepričan, da je pobuda Republike Hrvaške, torej HDZ in njenega zunanjega ministra Gordana Grlića-Radmana, v ozadju teh vrednot. “Nekoga morajo zaščititi pred Bosanci in Hercegovci, in to je pravzaprav koncept Franja Tuđmana, da je Hrvaška predzid krščanstva. Pravzaprav so vsi tisti politični voditelji od Janeza Janše, Viktorja Orbana in Bojka Borisova nekdanji togi komunisti, ki se njihov politični prostor zdaj nahaja v okviru radikalne evropske desnice, od katere se tudi EPP distancira,” pravi Bećirović. Opozarja, da bi morali biti previdni in temu odločno nasprotovati in omenjeno stanje primerja z obema svetovnima vojnama.

Podobno kot slovenska levica, tudi sam navija, da Sloveniji predsedovanje ne bi uspelo in grozi: “Sloveniji grozi fiasko”
Bećirović še navaja, da s pridružitvijo hrvaški pobudi glede Bosne in Hercegovine in sprožitvijo uradnih preiskav v BiH o finančnih goljufijah, ki naj bi bile povezane z Janševo SDS, Slovenija tvega, da bo predsedovala EU vsaj kar zadeva Zahod. “Ko gre za BiH, ki je lakmusov test odnosov v regiji in tako premišljene politike, je Janez Janša pripravljen tvegati predsedovanje EU, da bi izpolnil pričakovanja svojih ideoloških podpornikov. Verjamem, da ima EU zdrave sile in bo pobude in njihovi nosilci doživeli fiasko in jim je treba odločno nasprotovati – in v Evropi je dovolj moči. Na srečo ne odločajo o usodi in prihodnosti Bosne in Hercegovine, zato jih bo BiH preživela,” je zaključil Bećirović in se tako pridružil še preostalim kritikom, ki želijo Sloveniji in EU le najslabše.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine