3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Se bodo po razpadu nemške stranke Levica odpadniki obrnili proti Rusiji?

Piše: A. G. (Nova24TV.si)

Nemška stranka Levica se je razcepila. Vidna nemška levičarka Sahra Wagenknecht je namreč naznanila, da zapušča Levico in ustanavlja novo politično združenje, imenovano Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW). Z njim namerava prihodnje leto ustanoviti novo stranko, združenju pa se je že pridružilo devet drugih poslancev stranke Levice.

Nekdanja voditeljica nemške Levice Sahra Wagenknecht bo sedaj stavila na skepticizem glede zelene politike in pozvala k omejevanju migracij. “To, kar se zdaj dogaja, se ne sme nadaljevati, saj v nasprotnem primeru verjetno čez deset let ne bomo več prepoznali naše države,” je dejala in obsodila nenadzorovane migracije, ki jih med drugim krivi za zaostrovanje težav v nemških šolah. Ob tem je poudarila, da bo njena nova politična opcija pomenila tudi oster odmik “od slepega in naključnega ekološkega aktivizma, ki ljudem še dodatno draži življenje, ne da bi kakor koli pomagal podnebju“.

Nemška Levica je že dolgo razdvojena in je na meji 5-odstotne podpore, potrebne za vstop v parlament. Izstop Wagenknecht in drugih članov pa bi za stranko lahko bil usoden. Nekateri so prepričani, da se na področju zunanje politike želijo orientirati proti Rusiji. Tomaž Štih je na omrežju X zapisal, del nemške Levice ustanavlja novo, prorusko Levico v Nemčiji, ter da je bilo to le vprašanje časa. Wagenknecht namreč nasprotuje pošiljanju orožja Ukrajini. “Opisali so me kot blizu Putinu ali prorusko, ker sem želela rešitev vojne v Ukrajini s pogajanji,” je pojasnila. “Vaša zakonita pravica je, da nas ne marate ali ne delite naših stališč. Toda … ne uberite poceni poti in ne pripisujte nam stvari, ki jih ne predstavljamo,” odgovarja  na očitke.

Poslanci nemške Levice zapuščajo stranko. (Foto: epa)

Vodja poslanske skupine Levica Dietmar Bartsch je potrdil, da je stranko zapustilo deset od 38 poslancev, ki pa so izrazili željo, da bi zaenkrat ostali del parlamentarne skupine v bundestagu. Odločitev poslancev za izstop je označil kot neodgovorno in nesprejemljivo. Vodja Janine Wissler pa je dejala, da bi se morali levičarski poslanci osredotočiti na svoje delo. “To je leva opozicija, ne pa egoistično ustanavljanje nove stranke,” je bila kritična do svoje nekdanje strankarske sodelavke.

Tiskovna predstavnica nemškega kanclerja Christiane Hoffmann pa je sporočila, da vlada ne vidi razloga za paniko. “Kancler je vesel, da živimo v svobodni državi, kjer se lahko ustanavljajo stranke,” je še dodala. A je koalicija Olafa Scholza po zadnji javnomnenjski raziskavi dosegla novo dno. Vse tri vladne stranke (SPD, Zeleni in FDP) beležijo izjemno nizko javnomnenjsko priljubljenost. Skupno bi dosegle le še 33 odstotkov, kar je posledica masovnih nezakonitih migracij in hirajočega gospodarstva. Po drugi strani pa po priljubljenosti močno prednjačita CDU/CSU (29 odstotkov) in nezakonitim migracijam nenaklonjena Alternativa za Nemčijo oziroma AfD (23 odstotkov).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine