4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Se bo v venezuelsko dogajanje vključil tudi papež Frančišek? Slednji pripravljen posredovati, če bosta obe strani za to

Papež Frančišek je v torek potrdil, da je prejel pismo venezuelskega predsednika Nicolasa Madura za pomoč pri dialogu v politični krizi v Venezueli. V pogovoru z novinarji na letalu na poti iz Združenih arabskih emiratov je papež izrazil pripravljenost posredovati v krizi, če ga bosta za to prosili obe strani, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Papež je sicer priznal, da Madurovega pisma še ni prebral. “Odprl bom pismo in videl, kaj lahko storim. A glavni pogoj je, da me morata za to prositi obe strani,” je še dejal Frančišek.

Maduro je v ponedeljek za italijansko televizijo SkyTG24 povedal, da je papežu poslal pismo, v katerem ga “prosi za pomoč v procesu omogočanja in okrepitve dialoga”. Pri tem je izpostavil, da so vlade Mehike in Urugvaja ter karibskih držav in Bolivije pozvale h konferenci o dialogu 7. februarja, ki jo podpira.

Venezuelska opozicija je sicer skeptična glede posredovanja papeža, saj je bilo v Venezueli že več neuspelih poskusov dialoga, od katerih je enega vodil Vatikan. Po mnenju opozicije Maduro na ta način skuša zgolj pridobiti čas. Vodja opozicije, predsednik parlamenta Juan Guaido, ki se je razglasil za začasnega predsednika države, zavrača dialog z Madurom in ga poziva k odstopu.

Papež je novinarjem še dejal, da bi moralo biti uradno posredovanje zadnji korak v diplomaciji. Vatikan in mednarodna skupnost bi morala pred tem po njegovem narediti več drugih korakov.

Guaidoja priznavajo ZDA, več držav v regiji in več kot polovica članic Evropske unije. Maduro po drugi strani uživa podporo Rusije, Kitajske in Turčije, v regiji pa Mehike, Kube in Bolivije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine