5.7 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Se bliža konec obdobja Merklove?

Poslanci nemške konservativne unije (CDU/CSU) so danes za novega vodjo svoje poslanske skupine v bundestagu izvolili Ralpha Brinkhausa. To pomeni velik udarec za nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je podprla dosedanjega vodjo Volkerja Krauderja. Merklova je že priznala poraz in dejala, da gre za “učno uro demokracije”.

Širši javnosti neznani Brinkhaus, ki je član Krščansko-demokratske stranke (CDU), je prejel 125 glasov. Za Krauderja, ki je bil na čelu poslanske skupine 13 let, pa je glasovalo 112 poslancev unije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi vodja poslancev unije v parlamentu je takoj po razglasitvi rezultatov povedal, da ima “ambiciozne načrte”, ni pa omenil kanclerke in vodje CDU Merklove.

Ta mu je že čestitala za zmago. “To je učna ura demokracije, v kateri obstajajo tudi porazi, in pri tem ni ničesar za olepševati,” je povedala. Za delo se je zahvalila tudi Krauderju, čigar kandidaturo je podprla.

Vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer, ki je prav tako podprl Krauderja, je bil ob izvolitvi Brinkhausa videti presenečen. Dejal je, da je treba odločitev poslancev spoštovati in da bo o tem z njimi tudi govoril.

Podpredsednik bundestaga iz vrst koalicijskih socialdemokratov Thomas Oppermann pa je zmago Brinkhausa označil za “vstajo proti Merklovi”.

V skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD) so medtem Krauderjev poraz označili za konec obdobja Merklove. Vodja liberalcev (FDP) Christian Lindner pa je povedal, da je to “znak nezadovoljstva in prenove hkrati”.

To je nov velik udarec za nemško kanclerko, ki se v zadnjih mesecih sooča z različnimi krizami v koaliciji. Nazadnje je spor med koalicijskimi strankami izbruhnil zaradi nekdanjega vodje nemških notranjih obveščevalcev Hans-Georga Maassna. Spor so razrešili, tako da so Maassna imenovali na mesto posebnega odposlanca na notranjem ministrstvu, in ne na mesto državnega sekretarja na tem ministrstvu, kot so sprva načrtovali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine