15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Scholz se ne strinja s Kučanom: zaveznike poziva, naj se pridružijo nemški dobavi bojnih tankov Ukrajini

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Nemški kancler Olaf Scholz je v svojem nastopu na varnostni konferenci Zahod zagovarjal dobavo orožja Ukrajini, saj naj bi to po njegovem pripomoglo k hitrejšemu končanju vojne. “Vojne ne podaljšujejo naše dobave orožja, prej nasprotno,” je dejal.

Na petkovi varnostni konferenci Zahod v Münchnu so številni zahodni voditelji pozvali k pospešenim dobavam orožja Ukrajini, saj bodo le tako porazili “ruskega Goljata”.

Le dan prej pa je cel kup levičarjev z Milanom Kučanom na čelu v javnost lansiral pismo, v katerem pozivajo ravno nasprotno. Da bo oboroževanje pripeljalo le več gorja in trpljenja. Kar je močno zmotno in je voda na mlin režimu Vladimirja Putina, s katerim slovenska levica od nekdaj odlično sodeluje.

Scholz povozil Kučana
Močna stališča v podporo oboroževanju Ukrajine je začel sporočati tudi nemški kancler in socialdemokrat Olaf Scholz. Ta meni ravno nasprotno kot Kučan, saj ocenjuje, da vojne ne podaljšujejo dobave orožja, prej nasprotno. Ravno hitrejše dobave orožja bodo pripomogle k hitrejšemu končanju vojne.

Milan Kučan je boter kandidature Nataše Pirc Musar in “nadurednik” slovenskim osrednjim medijem. (Foto: STA)

Prej ko predsednik Putin spozna, da ne bo dosegel svojega imperialističnega cilja, večja je možnost, da se bo vojna končala in se bodo ruske enote umaknile,” je prepričan kancler. Pri tem je zaveznike pozval, naj se pridružijo nemški dobavi bojnih tankov Ukrajini. To je predpogoj za ohranitev pomoči z orožjem Ukrajini. “To pomeni, da naj vsi, ki lahko dobavijo takšne bojne tanke, to tudi dejansko storijo,” je menil Scholz. Scholz sicer ne pričakuje, da se bo vojna v Ukrajini hitro končala. “Mislim, da se je pametno pripraviti na dolgo vojno,” je dejal. Zato je tudi pomembno, da so zaveznice pripravljene podpirati Ukrajino, dokler bo potrebno, je še menil.

Macron podprl protiofenzivo

Podoben poziv je na konferenci podal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Mednarodno skupnost je pozval, naj okrepi podporo Ukrajini, da bo lahko začela protiofenzivo, ki bo Rusijo prisilila v pogajanja o koncu vojne pod pogoji Kijeva. “Absolutno moramo okrepiti svojo podporo in prizadevanja za odpor ukrajinskega ljudstva in njegove vojske ter jim pomagati, da sprožijo protiofenzivo, ki edina lahko omogoči verodostojna pogajanja, ki jih določijo Ukrajina, njene oblasti in njeni ljudje,” je dejal Macron, ki ne verjame v spremembo režima v Moskvi.

Foto: epa

Evropske države je pozval k povečanju naložb v obrambo in ob tem izrazil upanje, da bo skupen investicijski program sprejet še pred poletjem. “Če Evropejci želimo mir, si moramo priskrbeti sredstva, da ga dosežemo,” je dejal Macron. “Če želi Evropa braniti Evropo, se mora tudi oborožiti,” je dodal po poročanju dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine