17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Samo sedem evropskih držav bo letos doseglo predkoronski bdp, med njimi Slovenija

Piše: Jože Jan

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bo samo sedem držav članic evra letos doseglo nivo Bruto domačega proizvoda (BDP), ki so imele pred pandemijo Covid-19, med njimi je Slovenija.

Globalno okrevanje se giblje z različnimi hitrostmi: Kitajska in bogate države so okrevale veliko hitreje kakor nerazvite in revne države. Tudi v Evropi je okrevanje raznoliko: 12 od 19 držav članic evra bo moralo počakati vsaj do leta 2022, da se vrnejo na nivo BDP, ki so imeli tik pred izbruhom pandemije. Tako je objavil v torek Mednarodni denarni sklad.

Kakor v krizi leta 2008, tudi kriza pandemije otežuje delo Evropske centralne banke (ECB), ki sedaj poizkuša normalizirati svojo denarno politiko in zmanjšati javni dolg, ob tem pa mora še naprej podpirati bolj krhke ekonomije, med katerimi je Španija.

Na seznamu držav, ki so se že vrnile v pred-pandemsko stanje ni nobene od petih največjih držav EU (Nemčija, Francija, Italija, Španija in Nizozemska), ki so daleč najbolj prizadete. Na sanjskem seznamu sedmih so tri baltske države (Estonija, Litva in Latvija), dve srednjeevropski (Slovenija in Luksemburg), Finska in Irska. Irski primer je od vseh najbolj presenetljiv, saj je edina država v območju evra, ki leta 2020 ni imela upada BDP. Medtem, ko so vsi njeni partnerji trpeli krizo, je Irska izstopila z rastjo 5,9%. V dvoletnem obdobju 2020-2021 se je v EU BDP skrčil za 2%, na Irskem pa zvišal za 20%.

Najtežja situacija je v južnoevropskih državah, ki so močno odvisne od turizma: v Španiji, Italiji in na Portugalskem. Vsekakor tudi te države upajo, da se bodo v zadnjem delu leta 2022 vrnile na raven pred-pandemske dejavnosti.

40% gospodarstev na svetovni ravni je recesijo že prebrodilo ali jo bodo letošnje leto, med njimi sta največji sili na planetu: ZDA in Kitajska. ZDA je že dosegla raven BDP pred krizo, Kitajska pa recesije ni trpela, saj je leta 2020 končala z 2,3% rastjo, za leto 2021 pa pričakuje 8-odstotno  rast.

Povsem drugačna pa je realnost Latinske Amerike, kjer razcvet cen surovin ne bo mogel povrniti predkoronsko raven dohodka držav. Samo osem držav tega območja bo doseglo dohodek, ki so imele pred koronavirusom: Brazilija, Kolumbija, Čile, Dominikanska republika, Salvador, Gvatemala, Nikaragva in Paragvaj. Na nasprotni strani je – poleg Venezuele – največ zaostanka nakopičil Ekvador.

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine