10.8 C
Ljubljana
sreda, 19 maja, 2021

Salvini želi z ministri EU sodelovati, stališč ne namerava omiliti

Novi italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes dejal, da želi sodelovati s svojimi ministrskimi kolegi v Evropski uniji, ne bo pa omilil svojih stališč na področju priseljevanja. V Italiji je v petek prisegla nova vlada, ki jo sestavljata Salvinijeva desna Liga in populistično Gibanje pet zvezd.

 

“Kaj pravim tistim, ki se bojijo te vlade? Smo elegantni, smejimo se in smo demokratični,” je povedal pred današnjo vojaško parado ob dnevu republike, ki ga obeležuje Italija, poročanje italijanske tiskovne agencije Ansa povzema nemška dpa.

Dodal je, da bo v prihodnjih urah govoril z drugimi evropskimi notranjimi ministri, s katerimi “želi sodelovati in se ne prepirati”. Je pa poudaril, da ne bo omilil stališč glede migracij, kar bi se lahko pokazalo že torkovem zasedanju notranjih ministrov EU v Luksemburgu.

Ti bodo predvidoma razpravljali o reformi dublinske uredbe, ki ureja obravnavo prosilcev za azil. Ni še sicer jasno, ali se bo Salvini zasedanja udeležil, saj bo v torek italijanski parlament predvidoma glasoval o zaupnici novi vladi. “Če bom tam, bom rekel ne,” je dejal v petek zvečer. Reforma bi namreč po njegovem škodovala Italiji.

Sporno reformo azilne politike sprejemajo že od leta 2016, saj se države ne morejo uskladiti glede kvot za porazdelitev beguncev. Italija se ob tem počuti oškodovano, saj na njeno obalo prihajajo številni begunci in migranti, ki jih druge članice nočejo premestiti k sebi.

Ena glavnih točk, kamor prihajajo begunci in migranti, je Sicilija, ki jo bo Salvini obiskal v nedeljo. “To je naša meja. Želim izboljšati sporazume z državami, iz katerih prihaja na tisoče obupanih ljudi, v naše in njihovo dobro,” je povedal vodja do tujcev sovražne stranke.

Nova populistična vlada je v Italiji prisegla v petek, sestavljata pa jo stranki, kritični do EU. “Nismo Marsovci in to bomo pokazali,” je povedal novi italijanski premier Giuseppe Conte. Ta je sicer danes z udeležbo na vojaški paradi ob dnevu republike že opravil prve uradne dolžnosti.

Tudi minister za gospodarstvo in finance Giovanni Tria je skušal s svojimi izjavami pomiriti Bruselj. Dejal je, da nobena od političnih sil ne namerava Italije popeljati iz območja evra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine