14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Salvini vztraja na svoji poziciji: ladja z migranti na krovu ni smela v italijanske vode

Italijanskemu vlačilcu, ki je v morju ob obali Libije rešil 66 migrantov, ponoči niso dovolili vpluti v italijansko pristanišče. Notranje ministrstvo v Rimu je bilo jezno na posadko, ki je rešila utapljajoče, namesto da bi jih prepustila libijski obalni straži. Spor so rešili tako, da je migrante prevzela ladja italijanske obalne straže.

“Oni (libijska obalna straža) bi morali rešiti ta tovor ilegalnih migrantov,” je za italijanski radio Rai dejal podsekretar na notranjem ministrstvu Stefano Candiani. S temi besedami naj bi Candiani namignil, da med migranti ni bilo beguncev.

Rai in italijanska tiskovna agencija Ansa sta nato povzeli sporočilo notranjega ministrstva, da so spor rešili tako, da je vlačilec migrante predal ladji italijanske obalne straže. Ta bo verjetno migrante pripeljala v Italijo, čeprav to še ni potrjeno. Candiani je dejal le, da ne bodo ogrožali nikogaršnjega življenja.

Nova italijanska vlada vztraja, da se migrante prestreže v libijskih vodah in vrne v Libijo. Vodja desničarske Lige in notranji minister Matteo Salvini je ladjam nevladnih organizacij prepovedal vplutje v italijanska pristanišča, enako prepoved želi uvesti tudi za tuje ladje, ki služijo v pomorskih misijah EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine